Sat za planet Zemlju

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije poziva građane, tvrtke i institucije da se pridruže akciji „Sat za planet Zemlju“ i u subotu, 25. ožujka 2017. godine u 20:30 sati na jedan sat ugase svijetla.

Cilj akcije „Sat za planet Zemlju“ je da se vizualnim efektom podsjeti na važnost svakodnevnog djelovanja i upozori na štetnost klimatskih promjena te na nužnost brige o ekološkom otisku svakog pojedinca kako bismo očuvali naš planet.

Simboličnom gestom gašenja rasvjete na jedan sat ne rješava se problem klimatskih promjena i neodgovornog upravljanja prirodnim resursima, ali se zasigurno potiče na kolektivno promišljanje na koji način možemo spriječiti sve učestalije štete uzrokovane ekstremnim vremenskim pojavama, poput velikih požara, poplava, erozija zemljišta, oluja i valova tropskih vrućina.

Inače, akciju je prije deset godina pokrenuo World Wide Fund for Nature – Svjetski fond za prirodu u Sydneyu kada je 2,2 milijuna ljudi i više od 2000 poslovnih subjekata ugasilo svjetla u svojim domovima i tvrtkama kako bi dali svoj glas protiv klimatskih promjena. U samo nekoliko godina akcija je postala globalni projekt u kojem sudjeluje više 150 država diljem svijeta.

Hrvatska se akciji pridružila 2009. godine ugasivši svjetla na zgradama Hrvatskog narodnog kazališta, Pravnog fakulteta i Muzeja za umjetnost u Zagrebu, u Dubrovniku su u mrak utonule Zidine i Stradun, Pula je ugasila svjetla na Areni, a Split cijelu Rivu. Iz godine u godinu i dalje raste broj gradova koji se uključuju u akciju.

Prošle godine na području Zagrebačke županije akciji su se pridružili gradovi Ivanić-Grad, Samobor, Velika Gorica i Zaprešić te Općina Križ.