Otvoren putnički terminal Zračne luke „Franjo Tuđman“

Otvoren je novosagrađeni putnički terminal Zračne luke „Franjo Tuđman“, investicija vrijedna oko 300 milijuna eura.

Zajedno s premijerom Andrejom Plenkovićem, ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, francuskim državnim tajnikom za europske poslove Harlemom Désirom, izaslanikom Hrvatskoga sabora Markom Sladoljevim, gradonačelnicima Zagreba i Velike Gorice Milanom Bandićem i Draženom Barišićem, Miroslavom Tuđmanom – vrpcu je svečano prerezao i župan Stjepan Kožić.

„Ova je investicija izuzetno bitna za RH, novi putnički terminal vrata su u Republiku Hrvatsku. Putnici koji slijeću u Zračnu luku 'Franjo Tuđman' slijeću u Zagrebačku županiju“, rekao je župan dodavši da je izuzetno bitno iskoristiti dolazak mnogobrojnih putnika.

„Prije svega trebamo se dobro organizirati da veći dio njih, kroz određene turističke destinacije, posjeti županiju“ dodao je Kožić. Naglasio je i da će novi putnički terminal doprinijeti gospodarskom razvoju županije. „Vjerujem da će dovesti i nove investitore na naš prostor“, zaključio je.

Putnički terminal Zračne luke „Franjo Tuđman“ najveći je infrastrukturni projekt realiziran u Hrvatskoj u zadnjih deset godina. Premijer Plenković zahvalio je svima koji su u njemu sudjelovali, a čime je Hrvatska u prometnom smislu, rekao je, došla na višu razinu. Rekao je da on donosi i veliku gospodarsku korist, te da ne dvoji da će osnažiti i nacionalnu zrakoplovnu kompaniju Croatia Airlines.

„Sretan sam i ponosan što zračna luka nosi ime prvoga hrvatskog predsjednika“, rekao je premijer. Uz Jacquesa Ferona, predsjednika Uprave Međunarodne zračne luke Zagreb, konzorcija koji će terminalom upravljati narednih 30 godina, i francuskog državnog tajnika Harlema Désira, prisutnima se obratio i ministar Oleg Butković, rekavši uz ostalo da bi se u sljedeća tri mjeseca trebala znati i odluka Europske komisije oko financiranja još jednoga velikog infrastrukturnog projekta – Pelješkog mosta.