Naftalan potpisao ugovor o kreditu koji osigurava daljnji razvoj lječilišta

Nakon što je Županijska skupština dala odobrenje za kreditno zaduženje, a Specijalna bolnica Naftalan provela postupak odabira najpovoljnijega kreditora, direktor Naftalana Goran Maričić i direktorica korporativnog bankarstva Zagrebačke banke u Regionalnom centru „Zagreb prsten“ Karmenka Brcko potpisali su ugovor o kreditnom zaduženju Naftalana za 28 milijuna kuna.

Uz 10 milijuna kuna, koje je proračunom za 2017. osigurala Zagrebačka županija, odobrena kreditna sredstva utrošit će se za realizaciju druge faze razvojnoga projekta „Naftalan 2 s unutarnjim i vanjskim bazenima“.

„Investicija koju realiziramo značajan je iskorak u poboljšanju razine osnovnoga zdravstvenog osiguranja. Pacijenti će dobiti bolje uvjete za liječenje, a mi ćemo raditi u ljepšim uvjetima“, rekao je Maričić.

Naftalan je vlastitim sredstvima već započeo gradnju vanjskoga bazena, a kreditna i sredstva Županije bit će utrošena u gradnju triju unutarnjih terapijskih bazena, bolničke kuhinje i restorana, kongresne dvorane i dvorane za medicinsku gimnastiku. Kredit je odobren s fiksnom godišnjom kamatom od 2,4%, s rokom otplate od 11 godina, uz dvije godine počeka i dvije godine korištenja kredita.

Potpisivanju ugovora o kreditnom zaduženju prisustvovali su župan Stjepan Kožić i predsjednik Županijske skupštine, ujedno i saborski zastupnik, Dražen Bošnjaković.

„Ovo je veliki iskorak, njime okrećemo novu stranica u povijesti Naftalana. Kao osnivači, do sada smo iznimno dobro skrbili o bolnici. Stabilizirali smo njezino poslovanje i danas je Naftalan sposoban kreditno se zadužiti“, rekao je Bošnjaković, dodavši da je za Zagrebačku županiju iznimno važno da ni jedna zdravstvena ustanova u njezinom vlasništvu nije u postupku sanacije.

Županija je zadnjih 12 godina uložila u Naftalan preko 50 milijuna kuna decentraliziranih sredstva i više od 10 milijuna kuna vlastitih.

„Razvijamo jedan izuzetno dobar projekt. Planirali smo i veće ulaganje, od oko 80 milijuna kuna, nadajući se da će ono biti financirano iz EU fondova. No, kako u Operativnom programu Konkurentnost i kohezija nema specijalnih bolnica, odlučili smo se za razvoj Naftalana u fazama. Ovime što sada radimo značajno će se poboljšati uvjeti za pacijente“, rekao je župan Kožić, izrazivši vjeru da će se u budućem vremenu proširiti i smještajni kapaciteti bolnice, čime bi se realizirao njezin ukupni razvojni projekt.