Održan II. Obrtnički forum „Obrtništvo Zagrebačke županije“ u Zaprešiću

U organizaciji Obrtničke komore Zagreb i Zagrebačke županije u Zaprešiću je održan II. Obrtnički forum „Obrtništvo Zagrebačke županije“. Razgovaralo se o trenutnom stanju obrtništva, predstavljene su bespovratne potpore Zagrebačke županije obrtnicima i poduzetnicima u 2017. godini te su najavljeni novi projekti Obrtničke komore Zagreb kao i 2. Zagrebački obrtnički sajam, koji se održava 26. i 27. travnja.

Također, govorilo se o nužnosti otvaranja reciklažnih dvorišta za građevinski otpad, stipendiranju učenika za deficitarna zanimanja, razvoju poduzetničkih zona u Županiji, kao i o utjecanju povećanja PDV-a na ugostiteljsku djelatnost.

„Želja nam je ostvariti što bolju suradnju s lokalnom upravom. Živimo na istom području i moramo međusobno surađivati, to je jedini način da nam svima bude bolje. Što se tiče obrtništva na prostoru županije zaustavljen je pad broja obrta, idemo u lagani plus i nadam se da će u 2017. doći do ravnoteže, da ćemo imati isti broj zatvorenih i novootvorenih obrta“, komentirao je Mirza Šabić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb. Prema iznesenim podacima, kroz osam udruženja, sveukupno u Županiji posluje oko 17.300 obrtnika. Županija ih, prema riječima župana Stjepana Kožića, pomaže kroz Upravne odjele za gospodarstvo i poljoprivredu.

„Nadam se da osjećaju našu pomoć, koja će i dalje biti maksimalno moguća. Također, trudit ćemo se, zajedno s Obrtničkom komorom, da se obrtnicima pomogne i kroz druge institucije države, kako bi im se olakšalo poslovanje“, rekao je župan, dodavši da, nažalost, sve porezne reforme u zadnje vrijeme idu ne štetu lokalne i regionalne uprave. No unatoč tome, Županija je i ove godine, kroz proračun, osigurala za gospodarstvo oko 40 milijuna kuna. Obrtnike pomaže i Grad Zaprešić. Zajedno sa Županijom sudjeluje u sufinanciranju kamate poduzetničkih kredita podignutih kod poslovnih banaka, a razvija i komunalnu infrastrukturu. „Gradeći ceste i vodovode, plinske i električne instalacije stvaramo pretpostavke za gospodarski razvoj. Gradska uprava izdaje i informativni bilten kojim poduzetnike obavještavamo o promjeni zakonodavstva i mogućnostima povlačenja sredstva iz EU fondova“, rekao je Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića.

O dodjeli bespovratnih potpora Zagrebačke županije u 2016. te poticajima koji će poduzetnicima i obrtnicima biti dodijeljeni u ovoj godini govorio je pročelnik za gospodarstvo, Damir Fašaić. Za poticanje poduzetnika početnika i žena poduzetnica, za povećanje konkurentnosti i nastupe na sajmovima, Županija je u 2017. osigurala 3,4 milijuna kuna.

„Usmjereni smo prema malim obrtnicima i poduzetnicima“, naglasio je Fašaić, dodavši da je za programe edukacije, kroz projekte udruženja obrtnika, osigurano 250.000 kuna, a dodatnih 100.000 kuna osigurano je za organizaciju 2. Zagrebačkog obrtničkog sajma.