Milijunti kupac mlijeka iz mljekomata

Otvorenje mini-sirane obitelji Jurkas

Dvije godine nakon postavljanja prvog mljekomata, članovi Mljekarsko-stočarske zadruge „Proizvodi sela“ danas su u Zaprešiću prodali milijuntu litru mlijeka i nagradili njezina kupca.

Članovi ove zadruge dosad su postavili 13 mljekomata - u Zagrebu i nekoliko gradova Zagrebačke županije, a milijunta litra mlijeka prodana je na mljekomatu obitelji Stjepana Vrhovca. Jeleni Sajko, koja mlijeko na ovaj način kupuje više od godine dana, prigodni poklon Zadruge uručio je župan Stjepan Kožić.

„Definitivno se osjeti razlika, puno je ljepši okus mlijeka, nije razvodnjeno, osjeća se da je pravo, domaće“, komentirala je Sajko.

Nakon darivanja kupca milijunte litre prodana mlijeka, župan je, zajedno s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem, prisustvovao u Harmici (općina Brdovec) otvorenju mini-sirane obitelji Vlade Jurkasa, također člana Mljekarsko-stočarske zadruge „Proizvodi sela“.

„Želja nam je da proizvodnja i poljoprivredni proizvođači opstanu, stoga u poljoprivredu ulažemo značajna sredstva. Jedan od projekata, kojim to činimo, je i direktna prodaja poljoprivrednih proizvoda, bez posrednika. U projekt postavljanja mljekomata i otvaranja mini-sirana dosad smo uložili preko milijun kuna i na taj način očuvali jedan broj farmi. Želja nam je da 'vrhnje' ne odnosi netko drugi, nego da ono ostane proizvođaču“, rekao je župan. Primjerom županijske pomoći poljoprivrednim proizvođačima istaknuo je i skori početak gradnje ULO hladnjače u Distributivnom centru za voće i povrće.

„Posebno veseli što smo za gradnju hladnjače 23,3 milijuna kuna dobili kroz europske fondove. Bit će to prva hladnjača u RH koja će biti u vlasništvu proizvođača, a ne trgovaca“, rekao je župan.

Obitelj Jurkas se proizvodnjom mlijeka bavi od 2006. godine, kada je, nakon dotadašnjega tova junadi, kupljeno prvih tridesetak junica.

„Slijedeće godine smo kupili još devet junica i to je bio začetak našega stada. Čuvamo ga, brinemo o njegovoj genetici, o kvalitetnoj hranidbi stoke“, rekao je Jurkas, u čijoj je staji danas 130 grla. Dnevna proizvodnja mlijeka kreće se oko 1200 litara.

„Danas je na 'našem dvorištu' zaposleno deset osoba. Trudimo se naći dovoljno posla i uredno isplatiti plaće. Zasad to i uspijevamo“, rekao je Jurkas.

Ministar Tolušić je rekao da je obiteljska tradicija pokazatelj da se na selu, koliko god se teško živi, može napredovati.

„Mljekarski sektor je, definitivno, možda u najtežoj situaciji kada govorimo o sektoru poljoprivrede, ali ovakvi primjer pokazuju da se ipak može. Zahvaljujući mudrim ulaganjima i novim proizvodima od litre mlijeka se može puno više izvući. Bitno je i udruživanje malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, to je budućnost hrvatske poljoprivrede. Ulaganje u ovakve male pogone, zapravo, može potaknuti razvoj cjelokupne poljoprivrede“, rekao je ministar.

Članovi Mljekarsko-stočarske zadruge „Proizvodi sela“ uložili su protekle dvije godine u postavljanje mljekomata, otvaranje mini-srana i unapređenje proizvodnje oko 4,2 milijuna kuna. Od oko 12.000 litara mlijeka, koliko iznosi njihova ukupna dnevna proizvodnja, gotovo 5000 litara proda se na mljekomatima.