Županijska izložba malih životinja

Društvo za uzgoj i zaštitu malih životinja „Velika Gorica 2005“ organiziralo je u prostoru velikogoričke Srednje strukovne škole 11. županijsku izložbu malih životinja - golubova, peradi, kunića i egzotičnih ptica.

Trodnevna izložba okupila je šezdesetak uzgajatelja malih životinja s prostora Zagrebačke županije, ali i šire - iz Slunja, Karlovca, Varaždina, Zaboka, Križevaca, Siska. Ukupno je bilo izloženo i ocjenjeno 560 eksponata, čak 200 više nego lani. Najviše je bilo golubova (32 pasmine).

„Raduje nas što je izloženo toliko različitih pasmina. To nam je i cilj. Pokazati publici, našim najmlađima, veliku raznolikost malih životinja. Veseli što se, unatoč tome što do zadnjega trenutka nismo znali hoće li se izložba uopće održati, zbog pojave ptičje gripe i naredbe o zabrani održavanja izložbi životinja koja je ukinuta početkom prosinca, ipak se odazvao veliki broj izlagača. Došli su pokazati vrhunac svojeg ovogodišnjeg uzgoja“, rekao je Mihael Pavišić, predsjednik Društva. Izložbu bi, dodao je, bilo teško organizirati bez financijske pomoći Županije u čije je ime njezinu otvorenju prisustvovala pročelnica za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Gordana Županac.

„Našom podrškom pokušavamo, na neki način, nagraditi entuzijazam uzgajivača, onih koji se uzgojem malih životinja bave iz hobija, ali i onih koji imaju želju zaštititi pojedine pasmine peradi, kako bi se na taj način očuvala i njihova autohtonost“, rekla je Županac, dodajući da Županija i na ovaj način daje doprinos opstanku poljoprivrednih gospodarstava u ruralnim prostorima. Dodala je da je lako naći uzgajivače koji bi željeli zaštititi autohtonost pasmine malih životinja, no u „priču oko njihove zaštite“ moraju se uključiti i državne institucije. „Pravila igre treba postaviti kroz određene pravilnike, kroz zakonodavne okvire. Inicijativa treba krenuti i s više razine“, naglasila je Županac.