Bistra proslavila Dan općine

Blagdan sv. Nikole, Dan je općine Bistra. Tim povodom održana je svečana sjednica Općinskoga vijeća, na kojoj je načelnik Krešo Gulić govorio o učinjenom u proteklome razdoblju i planovima za 2017. godinu.

„Imamo viziju! Pred sebe smo stavili puno toga, neki će možda reći pretjerujete. No, i prije su tako govorili, nećete napraviti ovo, nećete napraviti ono, a mi smo to napravili. Ove smo godine uložili milijun kuna u projekte. Mi smo spremni, zasad imamo pripremljena četiri velika projekta“, tijekom svečanosti je ustvrdio Gulić.

Naime, Općina je ishodila građevinsku dozvolu za gradnju sportske dvorane, dogradnju dječjeg vrtića „Kapljica“, proširenje groblja i rekonstrukciju ceste „Pešćenka“.

Također, rekao je da Bistra ima dvije gospodarske zone, ukupne površine oko 150 hektara. Jedna od njih, „Bistra-sjever“, u potpunosti je komunalno opremljena. U njoj je 18 hala s više od stotinu zaposlenih.

„Smanjujemo komunalni doprinos i time potičemo gradnju novih hala. To je jedini način da zaposlimo ljude, da zapuštena polja i šikare pretvorimo u nešto korisno“, rekao je načelnik koji je govorio i o novoj poreznoj reformi.

„U 2017., na neki način, ulazimo sa strahom. Tko god bio na vlasti, uvijek kažem: 'Ne uzmajte sredstva jedinicama lokalne samouprave!'. U njima počinje i završava život. Mi smo ti koji moraomo graditi ceste, vrtiće, kanalizaciju, groblja, dječja igrališta, brinuti o socijali. Najviše financijskog tereta je na lokalnoj samoupravi, ali nažalost njoj se uvijek najviše i uzima“, rekao je Gulić, izrazivši nadu da će se najave ministra financija o kompenziranju manjka u proračunu gradova, općina i županija, doista i ostvariti. 

Svečanoj sjednici Općinskoga vijeća Bistre, uz ostale, prisustvovali su potpredsjednik Sabora RH Željko Reiner i župan Stjepan Kožić. U ime prisutnih gradonačelnika i općinskih načelnika govorio je Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruga gradova u RH. Rekao je da se život „događa na prostoru malih sredina“ i da nema jake države bez razvoja općina, gradova i županija.

Župan je ukazao na zajedništvo u prostoru zaprešićkoga kraja, gdje je komunalna infrastruktura, ustvrdio je, najrazvijenija u Zagrebačkoj županiji.

„Županija svim općinama i gradovima, u realizaciji mnogih projekata, pripomaže i organizacijski i stručno i financijski. A posebno smo se odredili za gradnju škola i sportskih dvorana, u što ulažemo, od svih županija,  najviše u RH“, rekao je župan.

Akademik Reiner je naglasio da je najvažnije što u Bistri postoji jasna ideja „kojim putem ići dalje“ i kako bi ova općina trebala izgledati za desetak, petnaestak godina. „Ako se ima jasna vizija razvoja, ona se uistinu i postigne“, rekao je potpredsjednik Sabora.

Za svečanosti su, tradicionalno, uručena i općinska priznanja.