Upoznavanje s austrijskim sustavom gospodarenja otpadom

Za predstavnike komunalnih društava s prostora županije, koja se bave sakupljanjem komunalnoga otpada, tvrtka Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije organizirala je studijsko putovanje u Austriju.

Sudionici putovanja upoznali su se s austrijskim sustavom gospodarenja otpadom, te obišli reciklažno dvorište u gradu Leobenu, kompostanu Naturgut u St. Margarethen bei Knittelfeldu, energanu Enages u Niklasdorfu, sortirnicu plastične ambalaže Saubarmacher u Grazu te tvrtku Thermo Team u Retznelu, koja za cementnu industriju proizvodi gorivo iz otpada.

„U Austriji se s odvajanjem papira, metala i plastike počelo već 80-tih godina prošloga stoljeća, a proces se intenzivirao početkom 90-tih godina. Njihov je sustav točno posložen. Točno se zna tko, što i gdje radi. U Hrvatskoj se danas, u mnogim našim općinama i gradovina, otpad odvaja kroz određene frakcije, no kada te frakcije treba dalje plasirati onda nailazimo na poteškoće“, rekao je Vlado Žigrović, direktor Gospodarenja otpadom Zagrebačke županije d.o.o., dodajući da će mnogo toga biti jasnije nakon donošenja novoga Plana gospodarenja otpadom u RH.

„Tada ćemo znati u kojem smjeru treba ići i naša firma, ali i Zagrebačka županija. Zadaća ove tvrtke je i edukacija građana, posebno najmlađih, ali i edukacija onih koji rade u sektoru gospodarenja otpadom. I ovo studijsko putovanje, kojega smo realizirali u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dio je naših programskih ciljeva zacrtanih planom rada za ovu godinu. Ono što smo vidjeli dobar je pokazatelj kako bi to u budućnosti trebalo funkcionirati i kod nas“, istaknuo je Žigrović.