Otvorena manifestacija Dani europske baštine u Velikoj Gorici

U sklopu Dana europske baštine, međunarodne kulturne manifestacije kojom se promovira europski kulturni identitet i raznolikost baštine europskih naroda, u Velikoj Gorici je, podrškom Županije, otvorena izložba „Moba - uloga zajednice na očuvanju i obnovi baštine“.

Moba je narodni običaj međusobnog pomaganja, bez naknade, u većim i zahtjevnijim poslovima, poput žetve, branja kukuruza, sadnje vinograda ili gradnje kuće. Promjenom načina života, tradicionalni oblik mobe je nestao, a njezini se tragovi danas pronalaze u aktivnostima kulturno-umjetničkih društava, koja se u Turopolju, između ostalog, bave i obnovom tradicijske baštine.

„KUD Gradići, KUD Novo Čiče i Ogranak seljačke sloge iz Buševca, svaki na svoj način, obnovili su, preselili, uredili i stavili u funkciju, što kulturne baštine, što turizma, tradicijske objekte - čardake i drvene kuće. Te njihove aktivnosti za viši cilj su imale zaštitu kulturnog dobra“ - za otvorenja izložbe rekla je Margareta Biškupić Čurla, ravnateljica Muzeja Turopolja.

Izložbom je, kroz fotografije i popratni tekstualni dio, prikazana tradicijska gradnja te su prenesena iskustva članova kulturno-umjetničkih društava u zajedničkim akcijama obnove. U ime Županije njezinu je otvorenju prisustvovao predsjednik Županijske skupštine Dražen Bošnjaković.

„Tema ovogodišnjih Dana europske baštine je zajedništvo. Nekada je duh zajedništva, posebno kod poljoprivrednih radova, bio itekako važan, no danas on popušta. Ljudi su mehanizirani i na svojim gospodarstvima puno toga mogu sami obaviti. Zato zajedništvo treba oživjeti na drugačiji način“, rekao je Bošnjaković.

Dani europske baštine u Velikoj Gorici otvoreni su do kraja ovoga tjedna.