Pušten u rad mljekomat OPG-a Baršić u Bestovju

Postavljen je još jedan mljekomat članova Mljekarsko-stočarske zadruge „Proizvodi sela“.

Obitelj Zvonka i Đurđice Baršić iz Dubravice, nakon što ga je prije godinu i pol dana postavila u Zagrebu, mljekomat je danas otvorila i u Bestovju, gradskom naselju Svete Nedelje. Uz mljekomat, Baršići su, kao prva obitelj u zadruzi, postavili i siromat kapaciteta 50 komada svježega sira i isto toliko mjerica kiseloga vrhnja.

„Ovo je prvi siromat ovakvog tipa u Hrvatskoj“, s ponosom je rekao Zvonko Baršić. Prodaju mljeka putem mljekomata obitelj je pokrenula kada s industrijom mlijeka više nije mogla izaći na kraj. „Pokušavajući opstati, krenuli smo svojim putem. Dosad smo dnevno na mljekomatu, u prosjeku, prodavali oko 120 litara svježega mlijeka. Zadovoljni smo interesom kupaca“, rekao je Zvonko Baršić.

Danas postavljeni mljekomat petnaesti je kojega su, sufinanciranjem Zagrebačke županije, postavili članovi Mljekarsko-stočarske zadruge „Proizvodi sela“. Deset ih je u Zagrebu, dva u Zaprešiću te po jedan u Velikoj Gorici, Dugom Selu i, sada, u Svetoj Nedelji.

„S postavljanjem mljekomata krenuli smo prije 17 mjeseci i u potpunosti smo ispunili zacrtano. Dapače, uz mljekomate je otvoreno i šest obiteljskih mini-sirana. Imamo 25 prodajnih mjesta na kojima se trže svježi sir i vrhnje“, rekao je Darko Pavičević, upravitelj zadruge. Njezini članovi, dodao je, mjesečno, ovisno o lokaciji, prodaju na mljekomatu i do 8000 litara mlijeka.

U ime Županije, otvorenju mljekomata u Bestovju prisustvovala je Ivanka Bišćan iz Upravnog odjela za poljoprivredu, a uspjeh u poslu, i opstanak na selu, obitelji Baršić su poželjeli i načelnik Dubravice Franjo Štos te gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahin.