Nagrađeni najbolji učenici osnovnih i srednjih škola

Županija je nagradila najbolje učenike osnovnih i srednjih škola. Ove godine njih 259 koji su na državnim natjecanjima (predmetnim, strukovnim, umjetničkim i sportskim, te na natjecanju Crvenoga križa, mladih tehničara, likovne kulture i vjeronauka) osvojili jedno od prva tri mjesta. Nagrađeni su i njihovi mentori.

Nagrade najboljima uručili su predstavnik HT-a Boris Sesar, pročelnik za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Zagrebačke županije Vjeran Štublin i župan Stjepan Kožić.

„Nema veće sreće i zadovoljstva nego biti u društvu najboljih učenika. Oni su ponos županije! Uspjesi koje su ostvarili na državnim natjecanjima pokazuju da je sustav obrazovanja u Zagrebačkoj županiji kvalitetno postavljen. Pokazuje da imamo i kvalitetnih nastavnika i marljive djece koja uče, vjerujući da će time njihova budućnost biti kvalitetnija i bolja“ - rekao je župan.

Na ovogodišnjim državnim natjecanjima učenici osnovnih i srednjih škola Zagrebačke županije osvojili su četiri prva mjesta na predmetnim natjecanjima - Borna Banjanin (OŠ „Bogumil Toni“; astronomija), Petra Barbarić (OŠ „Bogumil Toni“; astronomija) Eva Kolbas (OŠ Samobor; francuski jezik) i Bernard Inkret (OŠ Rude; matematika), dva prva mjesta na strukovnim natjecanjima - Helena Lukšić (ZTŠ Rudolfa Perešina; zrakoplovni prometnik) i Mario Grdanjski (Ekonomska, trgovačka i ugostiteljska škola Samobor; prodavač), jedno prvo mjesto na natjecanju mladih tehničara - Josip Rojtinić (OŠ Dragutina Domjanića; elektrotehnika), zatim tri prva mjesta na 54. državnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa - kvintet Glazbene škole „Ferdo Livadić“ (Marko Blašković, Ana Mezdić, Davor Peter, Davor Ban i Fran Slogar) te klarinetistica Ana-Maria Klasan i saksofonist Jan Tominić (oboje učenici Glazbene škole „Ferdo Livadić“) te sedam prvih mjesta na sportskim natjecanjima - SŠ „Ivan Švear“ (rukomet; djevojke), OŠ Sveta Nedelja (atletika; dvije kategorije - dječaci petih i šestih te sedmih i osmih razreda), OŠ „Bogumil Toni“ (atletika; djevojčice sedmih i osmih razreda), OŠ Rude (rukomet; dječaci sedmih i osmih razreda), OŠ Rugvica (futsal, djevojčice sedmih i osmih razreda) i OŠ „Bogumil Toni“ (judo; djevojčice).

Učenici su nagrađeni novčanim poklon bonovima, u rasponu od 700 do tisuću kuna, smartphonima i tabletima koje je osigurao Hrvatski telekom te prijenosnim računalima. Svečanost je održana u Kraljevom Vrhu u općini Jakovlje, pa je uvodno prisutne pozdravila i načelnica ove općine Snježana Bužinec. 

U prigodnom kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su zbor učenika OŠ Dragutina Domjanića iz Svetog Ivana Zeline, saksofonist Jan Tominić, učenik Glazbene škole „Ferdo Livadić“ iz Samobora i klarinetistica Lucija Bošković, također učenica Glazbene škole „Ferdo Livadić“.