Revizija kvalitete sustava unutarnje kontrole

Predstavnici Europske komisije Raymond Hill i Lindsay Westley, zajedno s predstavnicima Ministarstva financija Republike Hrvatske, proveli su reviziju kvalitete sustava unutarnje kontrole Zagrebačke županije.

„Naše je mišljenje da se u Zagrebačkoj županiji puno radi na razvoju ovoga sustava, zbog toga smo ovdje. Naša intencija je da se sustavi unutarnje kontrole u javnom sektoru stave ne samo u funkciju zakonitosti, nego da se, u konačnici, sredstva troše za ono što građani žele. Tako ćemo biti još učinkovitiji, ekonomičniji i racionalniji“, rekla je Danijela Stepić, načelnica Odjela za harmonizaciju unutarnje revizije i financijske kontrole Ministarstva financija.

Raymond Hill, voditelj tima Europske komisije za sustav unutarnjih kontrola u javnom sektoru, rekao je da je Hrvatska i prije ulaska u Europsku uniju udovoljila osnovnim kriterijima i mjerilima unutarnje kontrole, no da je to sustav koji se stalno nadograđuje. Izrazio je zadovoljstvo što se u Hrvatskoj shvaća da se unutarnjom kontrolom može postići bolja kvaliteta usluga za građane. Osnovni cilj revizije, pojasnio je, jest poboljšati samu organizaciju sustava, kako bi se postigla veća učinkovitost javne uprave i racionalnije poslovanje.

Predstavnike Europske komisije primio je i župan Stjepan Kožić rekavši da se Županija trudi učinkovito upravljati financijama. „Ponosan sam što smo devet godina zaredom, od Državnog ureda za reviziju, dobili bezuvjetno mišljenja o financijskom poslovanju. Također, imamo i nalaz o učinkovitom upravljanju imovinom, što je dodatni pokazatelj kako u Županiji radimo. Stvaramo uvjete da naš rad, iz godine u godinu, bude što uspješniji i kvalitetniji, a sve u cilju podizanja kvalitete življenja i rada na prostoru županije“, rekao je župan.