Tiskovna konferencija povodom osvojenih priznanja na svjetskom ocjenjivanju portugizaca

Plešivički vinari su u Pečuhu na nedavnom održanom svjetskom ocjenjivanju i festivalu portugisca „Portugieser Du Monde“, postigli odlične rezultate. Tim povodom, Turistička zajednica Zagrebačke županije, koja je organizirala odlazak vinara na ovaj festival, upriličila je tiskovnu konferenciju na kojoj su predstavljena nagrađena vina i vinar.

U konkurenciji portugizaca iz devet zemalja osvojena su dva zlata i osam srebrnih medalja. Za Purtugizec iz berbe 2015. godine u kategoriji mladih portugizaca zlato je dobio Danijel Golubić, a za pjenušac Purtugizec Rose iz berbe 2014. godine u kategoriji bijelih, rose i pjenušavih vina Krešimir Ivančić. Ivančić je primio i dvije srebrne medalje, jednu za pjenušac Purtugizec Dark Side iz berbe 2014. godine, a drugu za Purtugizec iz berbe 2014. godine u kategoriji vina starijih godišta. Srebrni su također bili purtugisci Željka Gregorića, Dragutina Cibana, Franje Gregorića, Branka Pušćaka, „Mladine“ i Poljoprivredne zadruga Plešivica.

„Testirali smo kvalitetu naših vina i ostvarenim rezultatima se možemo pohvaliti. Iako portugizac kod nas i nije baš previše cijenjen, u svjetskim razmjerima, tamo gdje se proizvodi, to je vrlo popularno vino. Vinske ceste su jedan od naših najvažnijih turističkih proizvoda, a i u budućoj Strategiji razvoja turizma, koja je u završnoj fazi izrade, eno-gastro proizvodi su među osam prioriteta razvoja turizma Zagrebačke županije, dapače na prvome mjestu. Nakon njih odlaze proizvodi aktivnog, seoskog i tranzitnog turizma“, izjavila je Ružica Rašperić, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Gordana Županac, pročelnica za poljoprivredu Zagrebačke županije, podsjetila je na dosadašnja ulaganja u sektor vinogradarstva, vinarska i podrumarstva, rekavši da su s uloženih 15 milijuna kuna, u proteklih petnaestak godina, stvoreni alati u funkciji promocije vinara i njihovih proizvoda, a s čijom primjenom sada nastavlja Turistička zajednica.

Festival portugizsca „Portugieser Du Monde“, pokrenut prije četri godine, organizira tvrtka VinOliva Wine & Food Communication iz Pečuha. Direktor tvrtke Zoltán Győrffy za tiskovne konferencije je rekao da su ove godine sudjelovanjem do sada najvećeg broja država, vinarija i vinara oboreni svi rekordi. Od 12 država u kojima se uzgaja sorta portugizac sudjelovali su vinari iz njih devet.

„Iznova smo dokazali da portugizac znači puno više nego što o njemu mislimo. A obično mislimo da je to jednostavna sorta grožđa od koje se proizvodi mlado vino koje se mora popiti u roku tri-četiri mjeseca. No, mi smo na festivalu imali i stara i do deset godina odležana vina koja su osvojila zlato“, rekao je Győrffy, dodavši da se mađarski vinari, već godinama, puno ozbiljnije bave portugiscima nego vinari u drugim državama. Festival „Portugieser Du Monde“ jedino je svjetsko ocjenjivanje portugizaca.

„Ponosni smo na zlato. Iskreno, nije bilo očekivano. Uvijek smo bili sa strane, no sada se ispostavilo da je kvaliteta prepoznata“, komentirao je Danijel Golubić, koji se, naslijedivši tradiciju ženinih roditelja, proizvodnjom vina ozbiljnije bavi zadnjih osam godina. „Vinograd portugisca je na jugozapadnom položaju, na oko 300 metara nadmorske visine, na škrtoj zemlji, s manjim prinosom“, ispričao je.

Krešimir Ivančić, proizvođač prvog hrvatskog pjenušca od sorte portugizac, rekao je da je dobiveno zlato satisfakcija, nagrada za uloženi trud, za inovaciju. „Portugizac ima svoje lijepe arome, voćne, koje smo željeli zaokružiti u pjenušcu. Drago mi je što je moj prvijenac prepoznat i dobio zlato. S malim ostatkom šećera, proizveden klasičnom metodom, može se služiti kao aperitiv, a može biti i u pratnji jela, čak do deserta“, rekao je Ivančić. Dodavši da je Plešivica jedna od najpoznatijih pjenušavih regija u Hrvatskoj, rekao je da se sada portugizac, „pretočen“ u pjenušac, može kušati tijekom cijele godine.