Obitelj Vrhovec u Zaprešiću postavila mljekomatObitelj Stjepana Vrhovca, iz Pluske u općini Luka, postavila je mljekomat u Zaprešiću. Simbolično ga je danas otvorio župan Stjepan Kožić,a otvorenju su nazočili i zamjenik župana Damir Tomljenović te gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.

„Ovakvim načinom prodaje nema posrednika, proizvođač mlijeko direktno prodaje potrošaču, ono pravo, domaće, izvorno mlijeko. To je vrlo bitno u vremenu kada je proizvođača mlijeka, na žalost, sve manje. Oni 'mali', koji su s desetak krava hranili obitelj, nestaju, a teže funkcioniraju i 'veliki' proizvođači“, rekao je župan Kožić, naglasivši pri tome kako je Zagrebačka županija zadnjih godina uložila značajna sredstva u stočarstvo. „To ćemo  činiti i dalje te pomagati rad obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva“ - zaključio je župan.U postavljanje mljekomata obitelj Vrhovec je uložila oko 130.000 kuna, a kroz program potpora u poljoprivredi, ruralnom razvoju i šumarstvu od Zagrebačke županije je dobila 55% povrata uloženih sredstava.

Krave obitelji Vrhovec na slobodnoj su ispaši, trenutno imaju sedamdesetak muznih, a svaka od njih dnevno daje između 22 i 24 litre mlijeka vrhunske kvalitete s oko 4,3% masti i 3,7% bjelančevina. „Naše se krave napasaju travama i samoniklim, ljekovitim biljem“ - s ponosom kaže Stjepan Vrhovec, čija obitelj ukupno obrađuje 120 hektara zemlje, a najviše mlijeka prodaje mljekari iz Desinića.

Inače, litra mlijeka kupljena na mljekomatu u Zaprešiću košta šest kuna.