Otvoren logističko-distributivni centar tvrtke Lagermax AED Croatia

U Poduzetničkoj zoni Luka, u istoimenoj općini, u petak je otvoren logističko-distributivni centar tvrtke Lagermax AED Croatia, dio međunarodnog koncerna Lagermax group.

Prostire se na oko 17.000 četvornih metara zatvorenoga, skladišnog prostora, u kojem ima 25.000 paletnih mjesta. Slikovito, kapacitet centra je tisuću šlepera robe odjednom. Vrijednost investicije, koja je zasad zaposlila i tridesetak novih radnika, je 90 milijuna kuna.

„Ovim logističkim centrom Lagermax se dodatno pozicionirao na tržištu središnje Hrvatske, gdje sada imamo platformu za pretovar, skladištenje i distribuciju robe. Njome kroz Hrvatsku dodatno želimo kanalizirati tranzitnu robu iz zapadne prema istočnoj Europi“, za svečanosti otvorenja centra rekao je Dino Mišar, direktor Lagermaxa ADE Croatia, vodeće tvrtke za pružanje usluga međunarodnog otpremništva i logistike na hrvatskom tržištu. Uz nju, koncern Lagermax u Hrvatskoj posluje kroz još tri tvrtke, od kojih je Lagermax autotransport također smještena u Poduzetničkoj zoni Luka.

„Ovaj novi centar je itekako značajan za stanovnike Luke, ali i okolnih mjesta, koji su u njemu našli posao“, rekao je Darko Kralj, načelnik općine Luka. Poduzetnička zona ove općine prostire se na 45 hektara, od čega je jedna trećina zemljišta slobodna za prodaju. Lagermax, istaknuo je Mišar, u zoni u svome vlasništvu ima još 200.000 četvornih metara zemljišta. „Ako treba, ako će posao to tražiti, gradit ćemo i dalje“, nadodao je.

Dosad je koncern Lagermax uložio u Hrvatsku oko 320 milijuna kuna, uz ostalo, u prihvatne platforme u Luki, Kukuljanovu (Rijeka), Kukuzovcu (Sinj), u početak gradnje platforme za područje Slavonije... Koncern Lagermax u Hrvatskoj zapošljava više od 350 radnika. „Prije desetak godina počeli smo raditi kao špedicija, poslovanje je raslo i odlučili smo se za daljnja ulaganja. Danas smo najveći špediteri u Hrvatskoj, imamo veliku tržišnu pokrivenost u području autotransporta i, u jednu smo ruku tržišni lider. Nadam se da ćemo još rasti“, izjavio je Aleksandar Friest, član Uprave koncerna Lagermax.

Okupljene je pozdravio i župan Stjepan Kožić, rekavši da su ovakve investicije bitne ne samo za županiju, nego i Republiku Hrvatsku, jer nakon njih dolaze i nova radna mjesta. „Zajedno s općinama i gradovima godinama ulažemo u poduzetničke zone, prije svega u komunalnu infrastrukturu. Kroz takav pristup, očito, stvorili smo uvjete da domaći i strani investitori dolaze na naše područje“, rekao je župan, dodavši da se u prvih sedam mjeseci ove godine, u odnosu na isto lanjsko razdoblje, nezaposlenost u županiji smanjila za 16,4 posto.