Pokazna vježba zaštite i spašavanja „Prigorje 2015.“

Stožer zaštite i spašavanja Zagrebačke županije i županijska Vatrogasna zajednica organizirali su, u subotu u Svetom Ivanu Zelini, godišnju pokaznu vježbu zaštite i spašavanja. Vježbom „Prigorje 2015.“ provjeravala se osposobljenost i opremljenost operativnih snaga zaštite i spašavanja te drugih sudionika u slučaju velikih nesreća.

„Bila je ovo deseta, jubilarna i dosad najkompleksnija vježba. Ne znam do kada ćemo dizati ljestvicu“, zadovoljan odrađenim komentirao je Josip Novosel, županijski vatrogasni zapovjednik. Sudionici vježbe prikazali su spašavanje unesrećenih u slučaju klizanja terena i urušavanja objekata, pretraživanje urbanih i ruralnih područja s potražnim psima, zbrinjavanje ozlijeđenih osoba, prihvat i zbrinjavanje izbjeglica, spašavanje unesrećenog iz vozila, izvlačenje utopljenika iz bunara, gašenje požara otvorenog prostora, gašenje požara na vodi 's vode'...

„Pokazali smo postupke djelovanja u više segmenata, u situacijama koje nam se događaju i u realnosti. Novina je bila gašenje požara na vodi 's vode', za što smo opremljeni pontonom, zračnim jastukom kojega je nabavila Županija. Za nas je ovo bila i obučna i pokazna vježba“, rekao je Novosel.

Uz dobrovoljna vatrogasna društva s područja Svetog Ivana Zeline i općine Bedenica u vježbi su sudjelovali i vatrogasci DVD-a Stupnik i VZG Jastrebarsko, tim ronioca VZG Jastrebarsko, članovi Hrvatske udruge potražnih pasa, pripadnici HGSS-a Stanice Samobor, policija, Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije i županijsko Društvo Crvenoga križa, koje je demonstriralo pročišćavanje onečišćene i dobavu pitke vode.

Vježbu je, uz načelnika Stožera zaštite i spašavanja Rudolfa Vujevića, ujedno zamjenika župana, pratio i župan Stjepan Kožić. „Bez obzira koliko ljudi bili obučeni, kvalitetni, sve ovo se ne može odraditi ako nema adekvatne opreme. Županija se trudi svake godine izdvojiti maksimalno sredstava iz proračuna za vatrogasce, hitnu medicinsku pomoć i druge sastavnice stožera zaštite i spašavanja. Sigurno je, ima još niz stvari koje treba nabaviti“, komentirao je župan Kožić, posebno zadovoljan informatičkom opremljenošću Stožera zaštite i spašavanja, odnosno zapovjedništva intervencije u slučaju velikih nesreća.