„Poslovni uzlet grada Jastrebarskoga“

U organizaciji Poslovnog dnevnika, protekloga vikenda održan je Poslovni uzlet grada Jastrebarskoga, edukacijsko-konferencijska manifestacija s nizom predavanja namijenjenih malim i srednjim poduzetnicima te obrtnicima i poljoprivrednim gospodarstvima.

Pod krilaticom Omogućimo dobrima da postanu najbolji, Poslovni uzlet  je projekt koji propagira rast, razvoj i nagrađivanje uspješnosti, a samim time utječe i na percepciju o investicijama, ulaganjima i ideji poduzetništva u Republici Hrvatskoj. U 2015. projekt se bazira na besplatnim edukacijama, konferencijama posvećenima ženskom poduzetništvu („Pogled u budućnost“) te malom i srednjem poduzetništvu i obrtništvu („Small business forum“), kao i dodjeli nagrada najboljim poduzetnicima u Republici Hrvatskoj.

Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika, za otvorenja manifestacije je rekao da je cilj Uzleta potaknuti poduzetnike na inovativno promišljanje prilikom kreiranja vlastitih poslovnih modela. „Kroz besplatne edukacije želimo pokazati kako biti inovativan, kreativan i konkurentan na tržištu. Ovaj projekt predstavlja snažan alat u nastojanju da poduzetnici podignu nivo znanja, vještina i kompetencija do nivoa kojim će biti konkurentniji ne samo u Republici Hrvatskoj već i na zajedničkom, vrlo zahtjevnom europskom tržištu. Iz perspektive Poslovnog dnevnika malo poduzetništvo predstavlja samu srž, kapilarni sustav čitavoga gospodarstva“, rekao je Šimatović. 

Zagrebačka županija partner je Poslovnog uzleta. U njezino ime župan Stjepan Kožić je rekao da je, prema nedavno objavljenim podacima FINA-e, poduzetništvo Zagrebačke županije u 2014., u odnosu na godinu dana ranije, povećalo ukupnu dobit za 24,5 posto, da je gubitak smanjen za 22,5 posto, da je broj zaposlenih kod poduzetnika povećan za 3,8 posto, a porasle su i plaće. „Prema ukupnoj dobiti poduzetnika druga smo županija u Republici Hrvatskoj. 'Preskočili' smo Primorsko-goransku i Istarsku županiju. Siguran sam da je ovakvim rezultatima pridonijela i pripomoć koju je dala Županija“, rekao je župan Kožić.

Uvodno je prisutne pozdravio gradonačelnik Jastrebarskoga Zvonimir Novosel, a odmah nakon otvorenja Uzleta održana je panel diskusija „Gospodarstvo na prekretnici: EU fondovima do snažnijeg razvoja“. Panelisti su bili potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnog razvoja Branko Grčić te ministri Gordan Maras, Tihomir Jakovina i Mihael Zmajlović.