Hrvatska obrtnička komora obilježila svoj dan

Hrvatska obrtnička komora (HOK), pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, proslavila je svoj dan.

Tom prigodom održana je svečana akademija na kojoj je, uz Predsjednicu, bilo i nekoliko ministara u Vladi Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade Branko Grčić, a ispred Zagrebačke županije župan Stjepan Kožić. Za svečanosti su, uz ostalo, uručena i najviša komorska priznanja - plaketa Zlatne ruke s pisanim priznanjem i statua Zlatne ruke s poveljom. Među nagrađenima, dobitnicima plakete, je i velikogorički obrtnik, ujedno i predsjednik Udruženja obrtnika Velike Gorice, Vlado Mikulčić. Vlasnik je obrta „Mikel-servis“, a priznanje je dobio za postignutu visoku razinu usluga i značajan doprinos unapređenju strukovnog obrazovanja. U njegovu je licenciranom obrtu, tijekom proteklih godina, više od tridesetak naučnika izučilo zanat za zanimanje elektroničar-mehaničar.

Dan HOK-a slavi se u spomen na 1. srpnja 1994., kada je održana obnoviteljska skupština Komore. Obrativši se prisutnima predsjednica Grabar-Kitarović rekla je kako je „krajnji čas da se poduzme sve što je moguće kako bi se negativni trendovi u obrtništvu zaustavili“. „Ustrajte na poticajnom zakonodavnom okviru, uklanjaju administrativnih i birokratskih prepreka, motivirajućoj poreznoj politici, na dosljednoj primjeni zakona o rokovima plaćanja, tražite širi prostor za razvoj, stvaranje i zapošljavanje, ne dajte da se zanemaruje vaša uloga u gospodarskom i općem društvenom pogledu, posebno u obrazovanju za obrtnička zanimanja“, rekla je Predsjednica.

Uvodno je prisutne pozdravio Dragutin Ranogajac, predsjednik HOK-a naglasivši da je obrtništvo jezgra hrvatskoga gospodarstva. „I u godinama gospodarske krize, unatoč velikom padu broja obrta i gubitaka radnih mjesta, uspjeli smo opstati i zadržati dio tržišta. No, nažalost, zadnjih petnaestak godina nismo imali potporu onih koji odlučuju, a nemamo je ni danas. Rezultat toga je veliki broj nezaposlenih mladih ljudi, loša kvalifikacijska struktura, manjak stručne radne snage te slaba konkurentnost hrvatskoga gospodarstva. Sve to posljedica je loših gospodarskih i obrazovnih politika vođenih posljednjih nekoliko godina“, rekao je Ranogajac.

Za svečanosti su uručene i nagrade Ministarstva poduzetništva i obrta „Šegrt Hlapić“ - najboljem učeniku koji se školuje za obrtnička zanimanja, najboljoj školi i najboljem mentoru, a promovirano je i 1205 novih obrtnika-majstora.

Prije svečanosti, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić izjavio je da Zagrebačka županija, kroz svoj proračun, raznim oblicima subvencija i dotacija pripomaže obrtnicima, a posebno je istaknuo subvencioniranje kamate poduzetničkih kredita.