Održana 6. sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Zagrebačke županije



Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Zagrebačke županije održalo je 6. sjednicu na kojoj se raspravljalo o aktivnostima za 2015. godinu te o Akcijskom planu za provedbu mjera Nacionalne politike za ravnopravnost spolova za 2015. godinu na području Zagrebačke županije.

Na Povjerenstvu se raspravljalo o nastavku provođenja predavanja na temu „Nasilje među učenicima“ u sklopu programa „Razvijanje kulture nenasilja“ koji se provodi u suradnji s osnovnim i srednjim školama na području Zagrebačke županije. Ciljana skupina kojima će se održati predavanja su učenici 7. i 8. razreda osnovnih škola. Planira se do kraja godine održati predavanja u 10 osnovnih škola u različitim gradovima Zagrebačke županije.



Predsjednica Povjerenstva Mirela Gajić informirala je članove o provedbi Akcijskog plana za 2015. godinu koji uključuje širenje mreže Povjerenstava za ravnopravnost spolova na što više gradova i općina u Zagrebačkoj županiji. Članovi Povjerenstva zadovoljni su osnivanjem novih Povjerenstava za ravnopravnost spolova u općini Gradec, općini Dubrava te gradu Jastrebarskom. Članovi su se usuglasili o pozivanju predsjednika općinskih i gradskih Povjerenstava za ravnopravnost spolova na sjednice županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova.

Povjerenstvo je zaključilo kako će se u lipnju ove godine povodom Svjetskog dana poduzetnica održati skup „Žene poduzetnice“ s ciljem da se okupe na jednom mjestu žene nositeljice obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrtnice, poduzetnice i članice LAG-ova Zagrebačke županije. Skup bi se održao u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava, Ministarstvom obrta i poduzetništva te Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo i Upravnog odjela za gospodarstvo Zagrebačke županije. Na skupu bi se predstavile potpore za poljoprivrednice i gospodarstvenice Zagrebačke županije kao i način povlačenja sredstva iz fondova Europske unije. Također, istaknute predstavnice obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i obrta s područja Zagrebačke županije predstavile bi poslovne uspjehe i naznačile probleme s kojima se suočavaju.