Predstavljen maraton „Od Kaptola do Kaptola“



Predstavljanje 40. međunarodnog supermaratona Zagreb – Čazma „Od Kaptola do Kaptola“, koji će se održati u nedjelju, 22. ožujka 2015. godine, održano je danas u prostorijama Zagrebačke županije.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Vjeran Štublin tom je prigodom istaknuo važnost tradicionalnog organiziranja ove utrke koja se ove godine održava jubilarni 40. put. Naime, riječ je o najdužoj cestovnoj atletskoj utrci u Hrvatskoj dužine 61 km i 350 metara koja spaja dva grada, Zagreb i Čazmu te prolazi kroz dvije županije, Zagrebačku i Bjelovarsko-bilogorsku. Također, ovaj maraton je jedna od najstarijih sportskih manifestacija u Republici Hrvatskoj te se održava svake godine od 1974. godine, a samo se jedne godine nije održao zbog neposredne ratne opasnosti.

Izvrsnu suradnju sa Zagrebačkom županijom te drugim suorganizatorima i pokroviteljima utrke pohvalio je gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak koji je pritom naglasio da se radi o projektu koji je nadišao svoje isključivo sportske okvire te postao jedna od najznačajnijih turističkih manifestacija čazmanskog kraja. Pozvao je sve sudionike utrke, ali i turiste, da provedu dane prije i nakon maratona u Čazmi gdje je za njih i ove godine pripremljen bogat kulturno-umjetnički i zabavni program.

„Ove godine očekujemo da će supermaraton istrčati svih 100-tinjak prijavljenih sudionika za koje slobodno možemo reći da su svi pobjednici pošto je riječ o iznimno dugačkoj i zahtjevnoj trasi“, rekla je Elvira Babić Marković, pročelnica Upravnog odjela za društvene znanosti Grada Čazme. Pritom je pohvalila velik angažman lokalne zajednice koja je za sve posjetitelje priredila bogat višednevni program, od čega je izdvojila 4. međunarodnu izložbu vina „Čazmanski vinokap“, besplatnu degustaciju lovačkog gulaša za sve posjetitelje te atletska natjecanja i zabavne igre za djecu i mlade.