140.000 kuna za pomoć starijim osobama na Žumberku i u Pisarovini

Zagrebačka županija nastavlja sa sufinanciranjem programa „Pomoć u kući“ koji će se provoditi na području općina Žumberak i Pisarovina. Za tu namjenu osigurano je 140.000 kuna, a svrha programa je poboljšanje kvalitete i uvjeta života starijih i nemoćnih osoba u njihovim domaćinstvima te prevencija institucionalizacije osoba starije životne dobi.

Inače, program „Pomoć u kući“ provodilo je od 2006. do 2014. godine bivše Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, odnosno sadašnje Ministarstvo socijalne politike i mladih, a Zagrebačka županija podržavala je provedbu programa u iznosu od 10 posto sredstava koje je osiguravalo resorno ministarstvo. Međutim, zaključno s 30. travnja 2014. godine, resorno ministarstvo ugasilo je navedeni program te otada više ne sudjeluje u njegovom sufinanciranju.

„Budući da se radi o dvjema općinama s područja posebne državne skrbi i područja s najvećim brojem staračkih domaćinstava na području Zagrebačke županije, odlučili smo nastaviti provoditi ovaj program, u suradnji s općinama Žumberak i Pisarovina, jer smatramo da je njegova provedba od iznimne važnosti za naše stanovnike“, izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Programom će i dalje biti obuhvaćene aktivnosti kao što su: nabava i dostava prehrane, obavljanje kućanskih poslova, održavanje osobne higijene i zadovoljavanje drugih svakodnevnih potreba starijih osoba koje žive u staračkim domaćinstvima i osoba kojima je zbog tjelesnog, mentalnog ili intelektualnog oštećenja ili trajnih promjena u zdravstvenom stanju prijeko potrebna pomoć druge osobe.