Posjet bolnici u Gornjoj Bistri


 
U prigodi Svjetskoga dana bolesnika - 11. veljače, župan Stjepan Kožić obišao je danas Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra.

U bolnici je trenutno 107 bolesnika, od čega većina nepokretnih. O njima, uz djelatnike bolnice, skrbe i volonteri - najviše njih iz Italije, koji u Bistru dolaze preko talijanske fondacije „Vrt plavih ruža”.

- Ugovorna smo zdravstvena ustanova s HZZO-om, koji nam daje bolnički limit. Do travnja 2014. imali smo ugovorenih 110 bolesnika, no tada nam je smanjen limit za nekih 200.000 kuna. Početkom ove godine, izlaskom Zavoda iz državne riznice, dobili smo povećanje limita od 10 posto - rekao je Renato Mittermayer, ravnatelj bolnice, u kojoj se, preko centara za socijalnu skrb, liječe i djeca bez roditelja. Na skrbi su i osobe starije od 18 godina. - Takve su osobe od početka s nama i ovu su bolnici shvatili kao svoj dom. Za njih trenutno nema boljeg rješenja - dodao je ravnatelj.
 

 
Osnivač Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra je Zagrebačka županija, koja godišnje za njezino poslovanje izdvaja oko milijun kuna.

- Za zdravstvo, posebno primarnu zdravstvenu zaštitu, izdvajamo značajna sredstva. Osim u investicijsko održavanje, lani smo ulagali u nabavu opreme i instrumenata te nova vozila hitne medicinske službe. Za potreba Doma zdravlja kupili smo novi mamograf, a pokrenuli smo i digitalizaciju rendgena. Također, sredstva izdvajamo i za posebna liječnička dežurstva u našim ambulantama - subotom popodne, nedjeljom i u dane blagdana - rekao je župan, dodavši da ja za ovu godinu za zdravstvo planiran iznos od 25,5 milijuna kuna - 15,5 milijuna decentraliziranih i 10 milijuna kuna vlastitih sredstava.

- Nastavit ćemo sufinancirati hitnu medicinsku službu. Nismo zadovoljni Mrežom hitne medicine i tražimo da se ona izmijeni. No, ne tražimo nikakve posebne uvjete, već samo da naši stanovnici imaju isti tretman kao i stanovnici u drugim županijama. Tražimo da ne budu degradirani - naglasio je župan, dodavši da će tijekom ove godine biti nabavljeno 12 novih vozila za potrebe Zavoda za hitnu medicinu.