Pri kraju dogradnja Srednje strukovne škole u Samoboru te gradnja sportske dvorane u Rakitju



Nove prostore Srednje strukovne škole Samobor, čije se uređenje primiče kraju, te sportsku dvoranu u Rakitju, čije bi unutarnje uređenje trebalo biti gotovo do kraja godine, obišao je danas župan Stjepan Kožić.

Županija je u obje investicije uložila značajna sredstva i time još jednom dokazala svoje opredjeljenje ulaganja u obrazovanje. „Činjenica je da najviše, od svih županija, ulažemo u obrazovanje. No, isto tako činjenica je da s resornim ministarstvima nemamo nove ugovore o gradnji škola i sportskih dvorana, a i s onima koje smo sklopili, a čiji su nositelji ministarstva, imamo problema. Teško će nam biti ako ostanemo sami", rekao je župan, dodajući da dogradnju Srednje strukovne škole u Samoboru u potpunosti, s 5 milijuna kuna, financira Županija, dok u gradnju dvorane u Rakitju Županija ulaže  gotovo 10 milijuna kuna, te još 3 milijuna kuna u njezino opremanje. Ostatak novca, oko 11 milijuna kuna, osigurao je Grad Sveta Nedelja.



„Smatramo da je važno ulagati u znanje, jer ono pokreće male zemlje. Samo obrazovani ljudi moći će sutra osmišljavati projekte i za njih dobiti europski novac“, rekao je župan. Dodao je da će novi prostor samoborske strukovne škole, tri praktikuma i jedna učionica, s pratećim prostorima, osigurati daleko kvalitetnije uvjete obrazovanja i pripomoći u osmišljavanju novih inovacija, po čemu je ova škola poznata, dok će trodijelna dvorana u Rakitju ponuditi nove sadržaje, ne samo djeci područne osmogodišnje škole, nego i brojnim sportskim i kulturno-umjetničkim udrugama.



Gradonačelnik Samobora Krešo Beljak zahvalio je Županiji što je, u situaciji kada novca nema, a potrebe su velike, osigurala sredstva za dogradnju škole. „Izuzetno sam zadovoljan što se ovakve investicije, s obzirom na tešku situaciju u društvu, događaju na području Samobora“, rekao je Beljak te najavio da se dogodine planira gradnja nove dvorane uz OŠ Samobor.



Drago Prahin, gradonačelnik Svete Nedelje, uz zahvalu Županiji, naglasio je da ovaj grad "pravu" sportsku dvoranu čeka već šezdesetak godina. „Dvorana je niskoenergetska, s dvjema dizalicama topline preko 100 kW, koje će zimi grijati, a ljeti hladiti objekt, a ima i rekuperator zraka, koji kontrolira količinu ugljičnog dioksida u dvorani te toplinu iz zraka koji se izbacuje prenosi na svježe 'utisnuti' zrak. Dvorana ima i toplinsku izolaciju, što će nam u konačnici osigurati manje troškove njezina održavanja“, rekao je Prahin, dodajući da će na katu dvorane biti dovoljno mjesta za neloptačke sportove, poput borilačkih, stolnog tenisa, plesa, fitnesa...