Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama



Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Zagrebačke županije izdalo je priopćenje za javnost.

Odlukom Ujedinjenih naroda Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama obilježava se od 1999. godine u znak sjećanja na dan kada je 25. studenog 1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Nasilje nad ženama događa se u raznim aspektima, od ženskog i obiteljskog pa do društvenog života. Ono obuhvaća narušavanje građanskih, kulturnih i ekonomskih, političkih i društvenih prava žena. Podatak da je u Hrvatskoj svakih 15 minuta fizički zlostavljena po jedna žena, govori dovoljno o ozbiljnosti problema.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Zagrebačke županije najoštrije osuđuje svaki oblik nasilja, a posebno nasilje nad ženama i djecom te ovim putem želimo alarmirati sve naše sugrađanke i sugrađane o problematici nasilja nad ženama kao i o potrebi za uključivanjem svih društvenih institucija u aktivnije suzbijanje nasilja nad ženama.

U Hrvatskoj je nasilje prema ženama, posebice fizičko, najčešće u obiteljskoj zajednici, koja bi za žene i djecu trebala biti najsigurnije okruženje. Nažalost, takvo nasilje je kod nas još uvijek dio folklora i mentaliteta, a nasilnici su često i visokoobrazovani muškarci.

Pravi je razmjer nasilja nad ženama vrlo teško dokučiti. Većina se nasilnih činova odvija između četiri zida te najčešće, zbog srama, straha, osjećaja krivice ili nedostatka informacija o adekvatnim službama pomoći, ostaje prešućivana i neprijavljena.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Zagrebačke županije zadnjih nekoliko godina sustavno putem organizacija tribina, radionica, okruglih stolova i predavanja upozorava na problematiku nasilja nad ženama te očekujemo od svih društvenih institucija da uspostave sve potrebne mehanizme i zakonske okvire kako bi se suzbili svi oblici nasilja nad ženama.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Zagrebačke županije

Mirela Gajić