Mlado vino s Plešivice stiglo na tržište



„Purtugizec pišemo, portugizac čitamo“, tako o imenu mladoga vina s Plešivice, 'stoljetnom' simbolu zagrebačke jeseni, govori Damir Režek, predsjednik Udruge „Portugizac Plešivica”. Dio članova ove Udruge stavljanje mladoga vina na tržište obilježili su kušanjem purtugizca, u Vinskoj kleti Plešivica, na zagrebačkom Kaptolu.

„Ove godine su jednostavniji, svježiji, veseliji.., nema 'crnih', dubokih boja, svjetliji su... I s manje alkohola u prosjeku“, komentirao je Režek ovogodišnje mlado vino.

I njegove kolege, vinari s Plešivice - Robert Braje, Zdenko Vučinić, Ivanka Šember, Željko Gregorić i  Velimir Jagunić slažu se da su purtugizci vrlo lagani, svježi i voćni, s nešto jače naglašenim kiselinama. „Količinom grožđa godina je podbacila, no kakvoćom vina smo zadovoljni“, komentirali su. Uz kušanje se raspravljalo i o budućnosti purtugizca. Vinari su, kažu, na prekretnici. I dalje ga plasirati na tržište kao mlado vino, koje se do proljeća popije, ili promijeniti tehnologiju i raditi, kako rekoše, 'ozbiljnije' vino koje bi odležavalo u drvenim bačvama, te tek tada izlazilo na tržište.