Ocjenjivanje plodova sorti jabuke



Zagrebačka županija i Udruga voćara „Bubamara” organizirali su u Velikoj Gorici tradicionalno ocjenjivanje kakvoće plodova jabuke, ukupno 14 sorata.

Ocjenjivači su vrednovali veličinu ploda, njegov oblik i boju, konzistenciju i sočnost mesa, okus, miris i užitnu skladnost jabuke.

„Za potrošače su ovakva ocjenjivanja ključna! U neku ruku ona spadaju u kulturu življenja, jer jabuka je najzdravije voće. U njoj su sjajno ukomponirani vitamini, minerali, glukoza, fruktoza…“, rekao je Ivo Krpina, voditelj ocjenjivanja. Na upit o kakvoći ovogodišnjeg uroda rekao je da su jabuke, na žalost, pune vode.

Hrvoje Tiban, predsjednik Udruge voćara „Bubamara” koja okuplja pedesetak goričkih voćara, istaknuo je da će ova godina biti zapamćena kao jedna od najgorih u povijesti hrvatskoga voćarstva. „Bilježimo velike količine kiše, a pojedine voćare je pogodila i tuča. Prinosi su, kod nekih naših članova, smanjeni i do 70 posto“, rekao je Tiban, dodavši da su ocjenjivanja kakvoće plodova jabuke izuzetno važna za promociju lokalnih proizvođača.

Inače, članovi udruge „Bubamara”, osim jabuka, u svojim voćnjacima imaju i breskve, nektarine, šljive, kruške, orašasto i jagodasto voće. Godišnje proizvedu oko 2500 tona jabuke i 1000 tona ostaloga voća. Na tržište ga, dobrim dijelom, plasiraju, preko Distribtivnog centra za voće i povrće.

„Centar nam je uvelike pomogao oko plasmana voća. 'Okrupnjava' našu proizvodnju i voće distribuira u trgovačke lance“, kazao je Tiban, dodavši da voćari, želeći povećati vrijednost proizvodnje, 'stvaraju' i nove proizvode poput soka od jabuke, sušenog voća i razne prerađevine od voća.

Rezultate ocjenjivanja možete pogledati ovdje.