Komemoracija poginulim braniteljima na zapadno-slavonskom ratištu



Komemoracijom na lokaciji Trokut - Novska obilježena je 23. godišnjica početka oslobodilačke akcije “Orkan 91”, prve napadne operacije HV-a u Domovinskom ratu, te odana počast poginulim braniteljima na novljanskome ratištu.

Ispred spomen obilježja, gdje su ove godine "otkrivena" još tri stećka - poginulim braniteljima Otoka Ivanića - 65. samostalne bojne, Grada Novske i prve gardijske brigade - „Tigrovima”, položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

U ime Zagrebačke županije vijenac je položilo izaslanstvo predvođeno zamjenikom župana Rudolfom Vujevićem, a ispred spomen-stećaka učinila su to i izaslanstva Samobora, Svete Nedelje, Vrbovca i Dugog Sela, čiji su branitelji sudjelovali u akciji Orkan 91. „Ne treba ponavljati što nam znače branitelji, posebno u vrijeme kada su izloženi velikom pritisku aktualne vlasti. Ne bi nas bilo da njih nije bilo! Županija će im i dalje posvetiti posebnu pažnju“, izjavio je zamjenik župana Rudolf Vujević.

Gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš rekao je da se podizanjem stećka Ivanić-Grad, Kloštar Ivanić i Križ pridružuju gradovima koji su to već ranije učinili, a u spomen na poginule koji su, na ovome prostoru, sudjelovali u obrani Hrvatske.

Akcijama Orkan 91., Otkos 10 i Papuk 91 oslobođeno je 2350 četvornih kilometara, odnosno 79 posto dotad okupiranog teritorija zapadne Slavonije, te su slomljeni 5. banjalučki korpus JNA i četničke formacije.



„Napadne akcije na zapadno-slavonskom ratištu, u listopadu, studenom i prosincu 1991., pokazale su agresoru da je Hrvatska odlučna u oslobađanju okupiranih područja te je njezina oružana sila spremna izvršiti svaku zadaću koja se pred nju stavi unatoč nedovoljne opremljenosti opremom i naoružanjem“, rekao je brigadni general Rudi Stipčić, ratni zapovjednik Operativne zone Posavina, na ovogodišnjoj komemoraciji izaslanik predsjednika Republike Hrvatske.

Ratni zapovjednik „Tigrova”, general pukovnik Marijan Mareković, poručio je da su poginuli branitelji na zapadno-slavonskome ratištu svojim životom zaustavili najezdu agresivne i radikalne srpske politike i vojske na hrvatske prostore. „Oni su heroji hrvatske slobode, divni ljudi velikoga srca koji su, bez straha, pružili otpor agresoru.  Na nama je da svjedočimo našu povijest, bez osvete, ali istinom, jer šutnja je itekakav zločin“, rekao je general pukovnik Mareković, naglasivši da je Domovinski rat, u kojemu je izvojevana briljantna pobjeda, najvažnije razdoblje hrvatske novije povijesti. Poslužio se i izrekom filozofa Josepha de Maistrea rekavši: „Nitko ne zna što je rat, ako u njemu nema sina”.

Komemoraciji je prisustvovao i ministar branitelja Predrag Matić, poručivši da je akcija Orkan 91, pokazala hrvatsko jedinstvo, a neprijatelju, u trenutku kada je trećina Hrvatske bila okupirana, poslala poruku što ga čeka.

Domaćini ovogodišnje komemoracije poginulim braniteljima na zapadno-slavonskom ratištu bili su Bjelovarsko-bilogorska županija i Grad Bjelovar.