Održana sjednica Odbora za zdravstvo



Odbor za zdravstvo Županijske skupštine održao je svoju 8. sjednicu na kojoj se raspravljalo o mogućnosti opasnosti širenja bolesti na području Zagrebačke županije koju uzrokuje virus ebole te stanju pripravnosti svih relevantnih službi.

Predsjednica Odbora Marija Ledinski Anić je naglasila važnost informiranja o samoj bolesti i načinu prijenosa. „Obzirom da se na području županije nalazi Međunarodna zračna luka Pleso, Prihvatilište za strance u Ježevu te nekoliko graničnih prijelaza, mislim da je važno informirati se o ovoj ozbiljnoj bolesti jer je pravovremeno informiranje najbolji način prevencije“, rekla je Ledinski Anić.

„Poduzete su sve potrebne mjere u slučaju pojave virusa ebole. Naš tim je spreman te redovno sudjeluje na pokaznim vježbama pripravnosti“, rekao je Davorin Gajnik, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije.

Inače, jedna takva pokazna vježba pripravnosti zbrinjavanja putnika za kojeg se sumnja da je zaražen virusom ebole održana je 24. listopada 2014. godine u Međunarodnoj zračnoj luci Pleso. Cilj spomenute vježbe bio je provjeriti imaju li zdravstvene službe planiran, pripremljen i uvježban odgovor na pojavu zaraze virusom ebole.

Ivkica Halinčić, zamjenica ravnatelja Doma zdravlja Zagrebačke županije kazala je kako će Dom zdravlja pojačati obuku i suradnju sa svim relevantnim institucijama vezano za ovu problematiku, kao i da su dežurni timovi postavljeni na aerodrom.

„Od početka pojave virusa ebole, redovno smo počeli s pripremama i provođenjem određenih mjera. Provodimo pasivan i aktivan nadzor nad Prihvatilištem za strance u Ježevu te surađujemo s graničnom policijom. Također, naš tim je sudjelovao na spomenutoj vježbi pripravnosti“, pojasnio je Branko Kolarić, vršitelj dužnosti ravnatelja Zavoda za Javno zdravstvo Zagrebačke županije.

Sjednici Odbora nazočio je i zamjenik župana Rudolf Vujević koji je naglasio važnost  spremnosti i kvalitetnu opremljenost svih relevantnih službi na području županije.