Sajam poslova



U organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - Područne službe Zagreb, danas se, u prostoru Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu, održava Sajam poslova. Organiziran po osmi puta, sajam na jednome mjestu okuplja poslodavce i nezaposlene osobe koje traže posao.

Svečanosti otvorenja, uz ostale, prisustvovao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, koji je naglasio da nezaposlenost u Županiji opada. „U odnosu na rujan 2013. godine, broj nezaposlenih u rujnu ove godine bio je manji za 12 posto. Vjerujem da su tome pridonijele i mjere koje provodimo kroz naše Upravne odjele“, rekao je župan Kožić te istaknuo i trenutna poduzetnička ulaganja u gospodarskim zonama na prostoru Županije. „Kroz ove zone, zajedno s Gradovima i Općinama, stvaramo povoljnu poduzetničku klimu, što rezultira konkretnim proizvodnim investicijama, a na kraju svake od njih otvaraju se i nova radna mjesta“, istaknuo je župan Kožić.

Ankica Paun Jarallach, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, rekavši da Zavod ovakvim događanjima „poboljšava kanale komunikacije s partnerima”, istaknula je da ova institucija širi svoje aktivnosti. „Lani smo posredovali pri zapošljavanju 217.000 osoba, a u ovoj godini, do sada, njih 180.000“, rekla je ravnateljica Paun Jarallach. Izrazila je želju da Sajam poslova nezaposlenima „promijeni karijeru”.

Sajam je otvorila Tatjana Dalić, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava, rekavši da više nema sigurnih zanimanja te da stoga treba mijenjati „svijest u našim glavama” i prihvatiti cjeloživotno učenje. „Cjeloživotno ulaganje u sebe jedini je uvjet cjeloživotne zaposlenosti. Preduvjet zapošljavanja nije životna dob nezaposlene osobe, već njezino znanje, kompetencije i vještine“, rekla je pomoćnica ministra, naglasivši da treba vratiti vjeru u vlastite sposobnosti.