10. Bučijada u Ivanić-Gradu



U Ivanić-Gradu je proteklog vikenda održana 10. Bučijada.

Ova tradicionalna turističko-gastronomska i gospodarska manifestacija okupila je 230 izlagača, a odavno je „prešla“ granice Republike Hrvatske i postala prepoznatljiva na razini regije, pa je ove godine nastupilo čak 100-tinjak proizvođača iz susjedne Republike Slovenije.

Na sajmu je predstavljena bogata ponuda jela i kolača od buča, bučino ulje te eko-etno proizvodi, a organiziran je i stručni skup „Bučino ulje kao dodatak prehrani“.

„Bučijada je jedna od značajnijih manifestacija na našem području, a konkurencija doista nije mala; imamo sjajnih izložbeno-prodajnih sajmova poput 'Kaj su jeli naši stari', Štruklijade u Mariji Gorici i mnogih drugih. Uz to, Zagrebačka županija ima lijepi položaj, vinske ceste, uspješne OPG-ove, biciklističke staze, imamo mnogo sadržaja koje možemo ponuditi posjetiteljima što dokazuje da cijeli segment kontinentalnog turizma još uvijek ima velikog prostora za napredak“, istaknuo je predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Dražen Bošnjaković.

„Ovo je svakako najznačajnija gradska manifestacija, a bitna je iz nekoliko razloga. Okuplja ne samo proizvođače buča i bučinog ulja već i znanstvene institucije koje pomažu u dobivanju što kvalitetnijeg proizvoda. Također, tu su brojni ugostitelji i gospodarstvenici kojima je ovo dobra prilika za promociju ali i prodaju, a količina novca koji se 'slije' u gradski proračun tijekom trajanja Bučijade osjetno je veća u odnosu na ostale dane. U Ivanić-Grad je lani došlo 20 tisuća posjetitelja, više nego što grad ima stanovnika, a taj broj je ove godine daleko veći“, rekao je gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš.

Tijekom trajanja Bučijade u centru Ivanić-Grada na više lokacija je organiziran bogat kulturno-zabavni program koji je ponudio 60-ak događanja za sve generacije, edukativne radionice i igraonice za najmlađe, kazališne predstave, vožnju buča - kočijom s Pepeljugom i princem, nastupe kulturno - umjetničkih društava, izložbe, koncerte, kostimirane šetnje sa znamenitim Ivanićanima i mnogo drugih zanimljivih sadržaja.