Samobor proslavio Dan grada



Svečanom sjednicom Gradskoga vijeća, održanom u prisutnosti predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, Samobor je danas proslavio svoj dan.

Branimir Šiljak, predsjednik Gradskoga vijeća grada Samobora, uvodno je rekao da je sretan što sjednice Gradskoga vijeća prolaze u tolerantnom i partnerskom odnosu, u uvažavanju prijedloga i mišljenja vijećnika unatoč njihovim političkim razlikama. „Naši su uspjesi rezultat međustranačke tolerancije i zajedničkoga rada na dobrobit svakog stanovnika“, dodao je Šiljak te nastavio: „Val krize, recesije i nezaposlenosti nekako je zaobišao Samobor. U Samoboru se, unatoč svemu, gradi i ulaže, teži se boljem sutra o kojemu svi volimo govoriti”.

Gradonačelnik grada Samobora Krešo Beljak, rekavši da je ponosan što je na čelu stabilnoga i uspješnoga grada, naglasio je odlično ostvarenje prihoda proračuna, gotovo pet milijuna kuna više od planiranih, naglasivši da iza toga stoji težak put, na kojemu su neki od njegovih suradnika i posustajali. „Nećemo odustati od ideje da svi djelatnici gradske uprave i svih gradskih poduzeća budu servis građanima“, rekao je Beljak, te dodao da su u proteklome razdoblju znatna sredstva uložena u komunalnu infrastrukturu. „Promijenjena je vizura velikog broja mjesnih odbora i gradskih četvrti, a vizija uređenja i obnove bivšeg vojnog kompleksa, iako puno sporije nego bih osobno htio, odvija se prema planu“, rekao je gradonačelnik Beljak te posebno naglasio sanaciju odlagališta otpada „Trebež”, vrijednu gotovo 100 milijuna eura, a koja će se u potpunosti financirati sredstvima Europske unije i Ministarstva zaštite okoliša i prirode.



U ime Zagrebačke županije svečanosti je prisustvovao župan Stjepan Kožić. Naglasivši da Samobor ima „poseban štih grada”, govorio je o projektima koji se u ovome gradu realiziraju podrškom Zagrebačke županije, naglasivši razvoj komunalne infrastrukture i, posebno, ulaganja u školstvo. „U zadnje tri godine, samo u objekte Srednje škole Samobor uložili smo 8,5 milijuna kuna. Proširenje ove škole uskoro će biti gotovo, a tada će i kvaliteta školovanja biti bolja“, rekao je župan Kožić, podsjetivši i na trenutne investicije u gospodarskim zonama Zagrebačke županije. „Doprinos je to Zagrebačke županije smirivanju loše gospodarske situacije“, dodao je župan Kožić, naglasivši da izvješće Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije govori da Zagrebačka županija, uz grad Zagreb te Istarsku i Primorsko-goransku županiju, spada u najrazvijenije županije u Republici Hrvatskoj.

Govorivši o Samoboru kao gradu koji uspješno čuva svoj identitet, osobnost i način života, gradu u kojemu su, neovisno o društvenom uređenju, uvijek „stanovale europske vrijednosti”, predsjednik Ivo Josipović je rekao da je on „metropola hrvatskoga obrtništva”, u kojoj obrtnici plijene kvalitetom, brojnošću i raznolikošću obrta. „Samobor je grad koja ima sjajnu perspektivu“, rekao je predsjednik Josipović, dodavši da je on sjajna mješavina modernosti i tradicije, grad u kojemu se njeguje kultura života, poštuju umjetnost i tradicija.