Dani hrane i tradicijskih proizvoda



Stotinjak izlagača, proizvođača domaćih prehrambenih i tradicijskih proizvoda, sudjelovalo je na dvodnevnoj sajamskoj priredbi Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i grada Zagreba, održane, po 12. puta, na zagrebačkome Prisavlju, na prostoru pored Boćarskoga doma.

Sajam je, simbilično, otvorila vinska kraljica Helena Čegec, a izlagačima su uspjeh u sajmovanju poželjeli župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.



„Smatramo da ovakve manifestacije proizvođačima puno znače, prije svega da bi pokazali što rade, da u 'poplavi' velikih trgovačkih lanaca njihovi proizvodi dođu do izražaja, a potom da ono što proizvode i prodaju, te tako stvore novi kapital za daljnja ulaganja“, rekao je župan Stjepan Kožić, dodavši da je za Zagrebačku županiju poljoprivreda značajna gospodarska grana u koju se ulažu značajna sredstva. „Otkako sam župan u razvoj poljoprivrede uložili smo preko 200 milijuna kuna. Neki će reći malo, no s obzirom na izvorni proračun smatram da su to značajna sredstva, godišnje oko 15 posto proračuna“, dodao je župan Stjepan Kožić. Rekao je da će Zagrebačka županija i dalje poticati poljoprivredu, te ulagati u edukaciju poljoprivrednih proizvođača, jer na europskome tržištu, naglasio je, može opstati samo kvaliteta.


Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić predložio je da se, do kraja godine, ovakva manifestacija održi još jednom, ali ovoga puta na „puno frekventnijem i posjećenijem mjestu” - Trgu bana Jelačića. „Bit će to naš poklon, dodatna potpora ovim vrijednim ljudima, ujedno i prilika za još bolju promociju i prodaju domaćih proizvoda“, poručio je gradonačelnik  Bandić.

Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i Grada Zagreba organiziraju se u prigodi Svjetskog dana hrane (16. listopada) i Svjetskog dana seoskih žena (15. listopada).