Svjetski dan srca

Povodom obilježavanja Svjetskog dana srca – 29. rujna, Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije, u suradnji sa Zagrebačkom županijom i Domom zdravlja Zagrebačke županije, organizirat će edukativna predavanja u svim gradovima na području županije u periodu od 30. rujna do 4. listopada.

Svrha ovih predavanja je upozoravanje cjelokupne javnost na opasnost i raširenost srčanožilnih bolesti kao i educiranje o mogućnostima njihovog sprječavanja. Naime, od bolesti srca i krvnih žila umire skoro svaka druga osoba u zemljama tzv. zapadne civilizacije, odnosno one su uzrok 17,3 milijuna smrti u svijetu godišnje. U Hrvatskoj, pa tako i u Zagrebačkoj županiji, bolesti srčanožilnog sustava su također vodeći uzrok smrtnosti, a od njih je u 2013. godini umrlo 48,1% ukupno umrlih. 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije oko 80% prijevremenih smrti od srčanih bolesti i moždanog udara može se spriječiti otklanjanjanjem glavnih čimbenika rizika: pušenja, nepravilne prehrane, tjelesne neaktivnosti i štetne uporabe alkohola. Stoga je ove godine tema Svjetskog dana srca usmjerena na stvaranje zdravog okruženja u kojem će svaki pojedinac imati mogućnost pravilnog izbora u cilju očuvanja zdravlja srca, kao i sveopćeg zdravlja.

Djelatnici Zavoda za javno zdravstvo održat će u devet županijskih gradova edukativna predavanja na temu: „Debljina – epidemija suvremenog društva“, „Pušenje“ i „Šećerna bolest“, a poslije predavanja bit će organizirano mjerenje krvnog tlaka, glukoze u krvi te indeks tjelesne mase.

Raspored predavanja po gradovima možete pogledati ovdje.

Pridružite se svjetskom pokretu za bolje zdravlje srca!