Tradicijske drvene igračke za zelinski vrtić „Proljeće”



Nastavlja se akcija „Dajmo djeci korijene i krila”. Tradicijske, drvene igračke dobili su i mališani Dječjeg vrtića „Proljeće” iz Svetoga Ivana Zeline.

Akciju su pokrenuli Etnografski muzej Zagreb i Radio „Kaj”, a dosad su igračke donirane dječjim vrtićima u Dugom Selu, Samoboru, Velikoj Gorici, Ivanić-Gradu, Vrbovcu i Zaprešiću. Zelinskim mališanima, simbolično, uručili su ih župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Koščec.

„S radošću smo se priključili ovom projektu koji se širi i na druga područja u Republike Hrvatske. I mi smo se nekada igrali ovakvim igračkama, koje danas pomalo nestaju, padaju u zaborav. Bit će nam drago ako će ovom akcijom biti očuvano i pokoje radno mjesto tradicijskih zanata“, rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja Grada Zagreba, autorica projekta, ponovila je da drvo ne može bez korijena, a narod bez svoje prošlosti. „Moramo poznavati svoju povijest, svoje korijene. Dok su ovakve igračke u vašim rukama imamo budućnost“, poručila je autorica projekta.

Gradonačelnik Sv. Ivana Zeline Hrvoje Koščec je rekao da su drvene, ekološke igračke pokazatelj brige o okolišu, a ravnateljica vrtića „Proljeće“ Vera Belošić da će one mališanima, u idućim danima, donijeti puno radosti i veselja.

Uz igračke vrtiću je uručen i crtaći pribor, poklon Narodnih novina, partnera projekta.