Održana 3. sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova



Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Zagrebačke županije održalo je svoju 3. sjednicu na kojoj se raspravljalo o prijedlogu dopune županijskog Akcijskog plana za provedbu mjera Nacionalne politike za ravnopravnost spolova za razdoblje od 2014. do 2015. godine.

Naime, Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske, uvidom u prijedlog spomenutog Akcijskog plana sugeriralo je promjenu određenih mjera.

Predsjednica Povjerenstva Mirela Gajić istaknula je kako smisao donošenja Akcijskog plana nije taksativno nabrajanje mjera, već ugradnja mjera koje će biti provedive.

Članovi povjerenstva izvršili su dopune na temelju mišljenja Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske koje će biti ugrađene u Akcijski plan, a o njemu će odlučivati Županijska skupština.

Inače, svrha Akcijskog plana je informiranje šire javnosti o odredbama Zakona o ravnopravnosti spolova i drugim antidiskiminacijskim zakonima te mehanizmima zaštite od rodne diskriminacije.

Također, na sjednici je bilo riječi i o daljnjim aktivnostima Povjerenstva. Članovi Povjerenstva složili su se da će nastaviti s planovima oko distribucije Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja svim relevantnim ustanovama Zagrebačke županije, uključivši osnovne i srednje škole te da će početi s aktivnostima vezanima za obilježavanje Svjetskog dana seoskih žena koji se obilježava 15. listopada.

Sljedeća sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Zagrebačke županije održat će se sredinom listopada 2014. godine.