Drugo mjesto za OPG Mužinić

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvu (OPG) Sever iz Zagreba dobitnik je prve nagrade u sklopu projekta „Zlata vrijedan“, dok je OPG Mužinić iz Zagrebačke županije osvojilo drugo mjesto.

Svečanost proglašenja tri najbolja OPG-a u Hrvatskoj za 2014. godinu u sklopu projekta „Zlata vrijedan“ održana je ovog petka na seoskom gospodarstvu Srce prirode Srakovčić u Ribniku kod Karlovca. Treću nagradu osvojilo je OPG obitelji Biber iz Međimurske županije, a najbolji OPG po izboru čitatelja Večernjeg lista je OPG obitelji Beštek iz Koprivničko-križevačke županije.

Projekt „Zlata vrijedan“ su pokrenuli Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede uz podršku Hrvatske Radiotelevizije, Hrvatske zajednice županija i Grada Zagreba kako bi predstavili proizvođače hrane te promovirali život i rad na selu.

Nagrade su dodijeljene u iznosu 30.000,00 kuna za prvo, 20.000,00 kuna za drugo i 10.000,00 kuna za treće mjesto.

Inače, OPG Sever sa sjedištem u Zagrebu, pioniri su eko proizvodnje u Hrvatskoj. Njihovo gospodarstvo nalazi se u Lepšiću kod Ivanić-Grada.

Obitelj Mužinić iz Križevčeca nadomak Sv. Ivana Zeline vlasnici su farme muznih krava koji proizvode mlijeko i meso. Protekle su godine isporučili 900.000 litara mlijeka, najviše u Zagrebačkoj županiji.