120-ta obljetnica osnivanja i rada DVD-a Petrovina



Dobrovoljno vatrogasno društvo Petrovina proslavilo je, ovog vikenda, 120. obljetnicu osnivanja i rada. Proslavi je, uz ostale goste, nazočio župan Stjepan Kožić.

„Skromni početak, veliki entuzijazam“ - tako je osnutak društva, danas središnje „B” postrojbe Vatrogasne zajednice Grada Jastrebarskoga, prokomentirala Jadranka Domjančić, njegova tajnica. Podsjetivši na važnije aktivnosti društva kroz povijest, posebno je naglasila razdoblje od 2000. godine do danas, kada društvo doživljava „novi uzlet u svim segmentima djelovanja”. Društvo danas ima 104 člana, od čega 27 operativnih vatrogasaca, dok tridesetak posto članstva čini vatrogasna mladež.

Zahvalivši vatrogascima na doprinosu kojega su dali u spašavanju ljudi i imovine, ali i svim aktivnostima koje su činili za svoje mjesto, župan Stjepan Kožić je rekao da posebno raduje članstvo mladih, koji su garancija opstojnosti društva.



„Pomagat ćemo i dalje! I u ovoj smo godini, kada gospodarstvo nije u najboljoj situaciji, povećali sredstva za vatrogastvo. Kažu da je naša Vatrogasna zajednica, s preko 15.000 vatrogasaca, najorganiziranija u državi“ - rekao je župan, dodavši da je Županija uvijek uz one koji štite imovinu kako bi je „mogle baštiniti generacije koje dolaze”.

Obljetnicu vatrogascima Petrovine, uz ostale, čestitao je i Stjepan Ptiček, predsjednik VZ Zagrebačke županije, istaknuvši da je društvo prevladalo puno teških trenutaka, ali je i bilo uključeno u sve pore života svojega mjesta.

Gradonačelnik Jastrebarskoga Zvonimir Novosel rekao je da Petrovina bez vatrogasaca, koji su bili nositelji njezine povijesti, ne bi bila isto mjesto, dok je Željko Popović, načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice, ujedno predsjednik VZ Grada Jastrebarskoga, poručio da je DVD Petrovina zadnjih dvadesetak godina u kontinuiranom usponu.

Inače, Dobrovoljno vatrogasno društvo Petrovina ovogodišnji je dobitnik Povelje Zagrebačke županije.