Novi projekt u pčelarstvu

S ciljem unapređenja pčelarstva na svom području Zagrebačka županija će financirati provođenje projekta „Utjecaj kupole Le klisko na pčelinju zajednicu“. Cilj ovog projekta je praćenje utjecaja inovativne kupole Le klisko na prinos i kvalitetu meda te praćenje zdravstvenog stanja pčelinjih zajednica.

Nositelj projekta je Zagrebačka županija, a izvršitelj Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju. Za provedbu projekta Županija će izdvojiti  66.138 kuna.

Istraživanje će ispitivati uzorke 24 pčelinje zajednice kroz jednu aktivnu pčelarsku sezonu, a provodit će se na širem području grada Vrbovca. Pratit će se dinamika razvoja zajednice (broj pčela i broj legla), razvoj bolesti (varooza i nozemoza), biološke odlike zajednice (mirnoća na saću, agresivnost i rojivost) te prinosi i kvaliteta meda.

Odlika ovih košnica je da su izrađene od prozirne prehrambeno prihvatljive plastike (PET) koja omogućuje uvid u stanje pčelinje zajednice bez uznemiravanja. Inovativnost kupola Le klisko prepoznata je i na 11. međunarodnom sajmu inovacija „ARCA 2013“ gdje su, u konkurenciji više od 200 domaćih i inozemnih izlagača iz 17 zemalja, osvojili srebrnu plaketu za inovaciju.