Obilježena 100. godišnjica smrti Josipa Jurja Posilovića



Predavanjem „Nadbiskup Juraj Posilović - život za svetu majku crkvu i hrvatsku domovinu”, kojega je održao Ivan Bulić sa Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, u Ivanić-Gradu obilježena je stota godišnjica smrti zagrebačkog nadbiskupa i narodnog dobrotvora.

Predavanju je, uz sisačkog biskupa Vladu Košića i gospićko-senjskog Milu Bogovića te druge uglednike, prisustvovao i predsjednik Županijske skupštine Dražen Bošnjaković.

„Otimamo zaboravu poznate i slavne ličnosti čija su djela prešla granice lokalne zajednice. Posilović je jedan od njih i s poštovanjem ga se trebamo sjećati. Time, uz ostalo, čuvamo i naš identitet“ - rekao je Bošnjaković.

Josip Juraj Posilović nesebično se zalagao za promicanje opće kulture i znanosti u hrvatskome narodu. Bio je urednik Katoličkog lista i jedan od pokretača Hrvatskoga književnog društva „Svetog Jeronima”, profesor bogoslovije i prvi dekan Bogoslovnog fakulteta u Zagrebu. Pod njegovim pokroviteljstvom restaurirana je zagrebačka prvostolnica, izgrađen samostan i crkva isusovaca u Zagrebu, te održan prvi hrvatski katolički sastanak 1900. godine. Među osobite zasluge ubraja se njegovo neumorno nastojanje očuvanja glagoljica te temeljita obnova crkve sv. Petra u Ivanić-Gradu, 1909. godine.

Predavanje su organizirali Grad Ivanić-Grad, Župa sv. Petra apostola i Udruga građana Prijatelji baštine – Amici hereditatis iz Ivanić-Grada.