Održan 12. Susret gospodarstvenika Zagrebačke županije



U nazočnosti više od 200 uzvanika u hotelu International održan je tradicionalni, dvanaesti po redu, Susret gospodarstvenika s područja Zagrebačke županije. Raspravljalo se o gospodarskoj situaciji u Republici Hrvatskoj i očekivanjima u 2014. i 2015. godini, a prezentirane su i mnogobrojne mjere i programi u gospodarstvu i poljoprivredi koje će Zagrebačka županija provoditi tijekom ove godine.

Prezentaciju „Gospodarska situacija u Republici Hrvatskoj i očekivanja u 2014. i 2015. godini“ održao je ekonomski analitičar dr.sc. Damir Novotny koji je istaknuo da je Hrvatska niskom razinom ekonomske aktivnosti i niskom razinom zaposlenosti ušla u zonu ekonomske stagnacije. Pojasnio je da se takvo nepoželjno i neodrživo stanje izravno odrazilo i na ukupni iznos javnog duga koji će, prema svim trenutnim pokazateljima, ove godine doseći razinu od čak 80 posto BDP-a, a granica dozvoljena u Europskoj uniji iznosi 60 posto BDP-a. Novotny smatra kako se postojeće gospodarsko stanje može riješiti jedino provođenjem reforme u javnom sektoru, snižavanjem deficita središnje države s postojećih 6 posto na ispod 3 posto BDP-a, nastavkom privatizacije državnih poduzeća te jačanjem privatnog sektora, posebno malog i srednjeg poduzetništva, pod utjecajem subvencija iz EU.



Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić istaknuo je da su poduzetnici s područja Zagrebačke županije, unatoč složenim i otežanim uvjetima poslovanja, u 2013. godini postigli relativno dobre poslovne rezultate uspoređujući ih s poslovanjem gospodarstva na razini Republike Hrvatske. Naglasio je da se rijetko koja županija može pohvaliti rastom proračuna – nadodavši i kako je realizacija proračuna za 2013. godinu veća čak i od realizacije proračuna iz 2008. godine koja je bila iznimno uspješna. Podsjetio je i kako se dvije najveće investicije u Republici Hrvatskoj realiziraju u poduzetničkim zonama na području Zagrebačke županije. To je pogon Plive u Savskom Marofu vrijedan 150 milijuna eura i IKEA-e u Rugvici ukupne vrijednosti 100 milijuna eura, koja u petak obilježava završetak prve faze gradnje. Spomenuo je i gradnju logističkog centra tvrtke Kaufland u Jastrebarskom, investicije vrijedne 75 milijuna eura kao i da u utorak počinje gradnja velikog proizvodnog pogona u gospodarskoj zoni u Pisarovini.

Za razvoj gospodarstva u Zagrebačkoj županiji u 2014. godini planirana su bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 23 milijuna kuna. Sredstva su osigurana za bespovratne potpore i subvencije poduzetnicima, razvoj poduzetničke infrastrukture, subvencije kamata u dvije kreditne linije, kao i projekte iz područja turizma, edukacije itd. Također, Županija će sufinancirati i programe koji potiču energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije, kao što su solarni kolektorski sustavi, kotlovi na pelete i ugradnja toplinskih ovojnica – fasada, za koje građani već sada pokazuju velik interes.

Za ulaganja u poljoprivredi u ovoj godini Zagrebačka županija osigurala je bespovratnih 21 milijun kuna i to za subvencije i potpore, kapitalna ulaganja, lovstvo, energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije, donacije u poljoprivredi kao i gradnju infrastrukture na ruralnim područjima, nastavak gradnje Distributivnog centra za voće i povrće itd.