Obilježen Dan socijalnog partnerstva



Sjednicom županijskoga Gospodarsko-socijalnog vijeća, održanoj u Velikoj Gorici, obilježen je Dan socijalnog partnerstva, 21. siječnja.

Gospodarsko-socijalno vijeće Zagrebačke županije, koje djeluje od 2002. godine, osnovano je s ciljem uspostave tripartitnog dijaloga, zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih prava te usklađenog vođenja gospodarske, socijalne, porezne i razvojne politike na prostoru županije.

„Kroz dosadašnji rad nastojali smo promovirati izgradnju konsenzusa, uspostavu međusobnog povjerenja i tolerancije te razvoj socijalnog dijaloga s ciljem rješavanja važnih gospodarskih i socijalnih pitanja. I u narednom razdoblju, uvažavajući različite interese, radit ćemo na jačanju socijalnog dijaloga s ciljem podjele odgovornosti i utjecaja radi poboljšanja gospodarskog i socijalnog okruženja u kojemu živimo i radimo“ - rekla je predsjednica GSV-a Admira Ribičić.

Zamjenik župana Rudolf Vujević, jedan od dvojice potpredsjednika GSV-a, istaknuo je - „Imamo dobru komunikaciju. Sve ono što u županiji radimo jasno prezentiramo i sindikatima i HUP-u. Nažalost, svjedoci smo da je u državi tripartitni dijalog u krizi, što je loše za sve nas, posebno u situaciji kada se broj nezaposlenih povećava“. Zadovoljstvo radom GSV-a Zagrebačke županije iskazala je, u ime sindikalnih partnera, i Đurđica Kahlina.

„GSV u Zagrebačkoj županiji funkcionira dobro, više smo puta pohvaljeni za naše učešće kojim doprinosimo razvoju tripartitnog socijalnog dijaloga na razini županije. Možemo biti zadovoljni, no uvijek se može bolje“ - rekla je Kahlina.

Članovi GSV-a na sjednici su, uz ostalo, primili informaciju o proračunu Županije za 2014. godinu i planu rada županijskih upravnih tijela, te su donijeli plan svoga rada za ovu godinu. Njime se, uz ostale aktivnosti, predviđa razmatranje stanja u gospodarstvu te sustava osnaživanja Županije za korištenje EU fondova, praćenje stanja na području zapošljavanja, zaštite prava iz rada i socijalne sigurnosti, praćenje i razmatranje poticajnih mjera zapošljavanja, problematike uključivanja mladih u sustav obrazovanja i na tržište rada.