Izložba malih životinja



Društvo za uzgoj i zaštitu malih životinja “Velika Gorica 2005” organiziralo je protekloga vikenda u prostorijama velikogoričke Srednje strukovne škole, osmu županijsku izložbu malih životinja.

Izloženo je bilo 730 životinja, najviše golubova, potom peradi i kunića, uzgajatelja s prostora županije te iz Karlovca, Slunja, Siska, Zaboka, Pregrade.

„Želja je očuvati izvorne, hrvatske pasmine, omasoviti njihov uzgoj, zainteresirati za njih što više mladih“- rekao je Mihael Pavišić, predsjednik društva.

Od izvornih pasmina bile su izložene posavska kukmasta kokoš, kokoš hrvatica, turopoljska patuljasta kokoš, vukovarski kokošasti golub, zagrebački i sisački prevrtači i slavonski gačan.

„Članovi Društva za uzgoj i zaštitu malih životinja veliki su entuzijasti, no bojim se da bi naše autohtone pasmine uskoro mogli vidjeti samo na ovakvim izložbama, a ne i u našim dvorištima. Županija stoga potiče rad udruga koje brinu o našoj baštini, o izvornim, domaćim pasminama životinja“ - rekla je Gordana Županac, pročelnica za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije.