Susret župana i poljskog veleposlanika u RH



Nakon nedavna posjeta Poljskoj gdje su sudjelovali na konferenciji “Zajednička Europa - uloga regija”, župan Stjepan Kožić i predsjednik Županijske skupštine Dražen Bošnjaković danas su se susreli s veleposlanikom Republike Poljske u RH Maciejom Szymańskim.

Razgovarali su o savjetodavnoj pomoći poljskih stručnjaka u pripremi projekata za EU fondove, mogućim zajedničkim projektima te posjeti izaslanstva Mazowieckieg vojvodstva Zagrebačkoj županiji najavljenog za proljeće iduće godine.

Župan je veleposlanika Szymańskija upoznao s važnijim projektima Zagrebačke županije koji se planiraju realizirati sredstvima iz fondova EU, poput gradnje vodoopskrbnog sustava u istočnom dijelu županije, centra za gospodarenje otpadom, projekta integriranog prijevoza te posebno, proširenja smještajnih kapaciteta specijalne bolnice “Naftalan”.

„Domaća komponenta za razvojne projekte više nije izdašna, okrećemo se europskim projektima, stoga i osnivamo novi Upravni odjel za EU fondove. Uz to, trebamo snažnije raditi i na povezivanju naše s europskim regijama, jer ta nam suradnja nudi veću sigurnost u povlačenju sredstava. U tome su nam iskustva Poljske iznimno važna“ - rekao je župan.

Veleposlanik Szymański, rekavši kako u Poljskoj u svakoj općini postoji centar koji pomaže u pripremi projekata za EU fondove, naglasio je da je povlačenje europskoga novca jedna vrsta zanata. „Kada se on nauči, povlačenje sredstava je jednostavno“ - rekao je veleposlanik, dodavši da sredstva fondova treba pametno koristiti - utrošiti ih u projekte koji će sami proizvoditi nova sredstva.

Također, predložio je da zaposlenicima budućega županijskog Upravnog odjela za EU fondove, nakon što se on oformi, savjetima pomogne jedan od zaposlenika Mazowieckieg vojvodstva. Naglasio je i važnost i suradnju poduzetnika dviju, ili više europskih regija, i njihov zajednički nastup na trećem tržištu.