Dvadeset godina županijske Vatrogasne zajednice



Svečanom sjednicom održanom u Svetom Ivanu Zelini obilježena je dvadeseta godišnjica
 Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije. Osnovana krajem kolovoza 1993. u Samoboru, Zajednica danas okuplja 289 vatrogasnih društava i četiri javne vatrogasne postrojbe, s preko 15.000 članova.

„Najbrojnija ste vatrogasna zajednica u državi i jedna od najorganiziranijih. Puno pažnje poklanjate osposobljavanju, uvježbavanju, nabavci tehnike, radu s mladima." - u ime Hrvatske vatrogasne zajednice okupljenima je poručio Teodor Fricki, inicijator osnivanja županijskih vatrogasnih zajednica.

O aktivnostima u protekla dva desetljeća govorio je Stjepan Ptiček, predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, rekavši uz ostalo kako je županijska zajednica danas značajan čimbenik u izgradnji hrvatskoga vatrogastva, koja pruža direktnu financijsku potporu svojim članicama prilikom nabave vatrogasne opreme, osposobljavanja, organizacije vatrogasnih vježbi, seminara i natjecanja.



„Programom nabave opreme dodatnim financiranjem iz proračuna Županije i proračuna vatrogasnih zajednica općina i gradova, uvelike se poboljšava nedostatak vatrogasne opreme, a nabavom novih vatrogasnih vozila ostvarili smo nekad nezamisliv cilj - zamjenu starog voznog parka novim autocisternama, navalnim i vozilima za tehničke intervencije„ - rekao je Ptiček, te ukazao na važnost redovitih osposobljavanja, organizacije vatrogasnih vježbi i natjecanja , te posebno rada s mladima.

„Također, prva smo županija koja je pri Centru 112 osnovala Županijski vatrogasni centar s trojicom zaposlenih vatrogasnih koordinatora. Financijska sredstva osigurala je Županija, a prostor i potrebnu infrastrukturu Državna uprava za zaštitu i spašavanje“ - podsjetio je Ptiček. Na kraju je rekao kako se vatrogasci naše županije ne bave samo čuvanjem “svoga dvorišta”, već tijekom ljeta aktivno sudjeluju i u obrani od požara jadranskog priobalja i otoka.

Čestitavši vatrogascima dva desetljeća organizirana rada u Zajednici, župan Stjepan Kožić je rekao kako oni za svoj rad ne traže plaću, a uvijek su spremni pomoći onima kojima je to potrebno. „O vašem radu treba govoriti s ponosom“ - dodao je. Također, naglasio je i da vatrogascima uz dobru volju, stalnu edukaciju i pripreme treba i adekvatna oprema. „Županija je za vas uvijek imala sluha i financira vatrogastvo i iznad standarda koji je propisan zakonom. Želja mi je da kroz zakonsku regulativu i država prepozna vaš rad i financijski ga nagradi“ - rekao je župan kojemu je za ono što je dosad učinio za vatrogastvo, uručena povelja “Ban Josip Jelačić”.

Povelju su primili i Ivan Koščec iz Svetog Ivana Zeline, Nenad Kurilovčan iz Velike Gorice, Ivan Klemenčić iz Stupnika, Ivan Vragotuk iz Vrbovca i predsjednik Zajednice Stjepan Ptiček iz Zaprešića, dok je priznanje počasnoga vatrogasnog zapovjednika uručeno Vladimiru Dominu iz Samobora.