Sastanak župana s gradonačelnicima i načelnicima



Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i predsjednik Županijske skupštine Dražen Bošnjaković sastali su se, po prvi puta nakon lokalnih izbora, s gradonačelnicima i načelnicima  s područja Zagrebačke županije.

Gradonačelnici i načelnici su obaviješteni o postupku javne nabave za prijevoz učenika  osnovnih škola. Do početka nove školske godine Županija će sklopiti ugovore s prijevoznicima te će osigurati poseban prijevoz za oko 9000 učenika koji pohađaju škole kojima je Zagrebačka županija osnivač.

Na sastanku se govorilo i o gradnji Županijskog centra za gospodarenje otpadom (ŽCGO). Župan Kožić podsjetio je kako je Županijska skupština odlučila da Županija u projekt zbrinjavanja otpada na svom području ide samostalno te kako je općina Brckovljani dala suglasnost da se Centar gradi na području Općine. Ujedno, Kožić je naglasio kako se trenutno čeka suglasnost Ministarstva zaštite okoliša koja je preduvjet da se sklopi ugovor s Fondom za zaštitu okoliša te da se ovaj projekt vrijedan milijardu i sto milijuna kuna prijavi na fondove EU. Inače, projekt se sastoji od tri faze. Prva podrazumijeva održavanje i sanaciju postojećeg stanja, druga, odvojeno sakupljanje otpada, a treća, uspostavu novog sustava.



Poseban naglasak stavljen je na pripremu projekata za sufinanciranje iz fondova EU. Naime, Županija je u ovoj godini osigurala 21 milijun kuna za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije. Ovaj iznos namijenjen je gradovima, općinama, trgovačkim društvima, obrtima, poljoprivrednim gospodarstvima, fizičkim osobama itd. s područja Zagrebačke županije. Župan Kožić pozvao je gradonačelnike i načelnike da se aktivnije uključe i podnesu zahtjeve za iskorištavanje sredstava koje je Županija osigurala.

Izneseno je i stanje projekta Regionalnog vodoopskrbnog sustava Zagreb – Istok vrijednog 103 milijuna eura. Prema riječima župana, projekt se neće moći prijaviti na fondove EU, sve dok se ne uvedu određene promjene u Zakon o vodama. Konkretno, u trenutnom zakonu stoji, da isporučitelj usluge može biti samo tvrtka u vlasništvu JLS. Unošenjem u Zakon mogućnosti da isporučitelj može biti i regionalna tvrtka, nestale bi sve zapreke da se nastavi s realizacijom projekta. Kožić je podsjetio i kako se ovaj projekt nalazi na indikativnoj listi strateških projekata Hrvatskih voda. Lista sadrži 39 projekata, a ovaj projekt se nalazi na sedmom mjestu te je u vrlo visokoj fazi tehničke pripremljenosti.

Raspravljalo se i modernizaciji javne rasvjete na području Zagrebačke županije. Procjenjuje se kako bi izrada projektne dokumentacije za ovaj projekt koštala oko 3 milijuna kuna. Iako gradovi i općine neće financijski sudjelovati u izradi dokumentacije, Županija mora s gradovima i općinama sklopiti sporazum o realizaciji projekta kako bi se projekt prijavio na fond ELENA.