Održana sjednica Županijske skupštine



Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je Godišnje izvješće o izvršenju Proračuna Zagrebačke županije za 2012. godinu prema kojem su ostvareni ukupni prihodi u iznosu od 287.692.831,06 kn. Ukupni rashodi u 2012. godini iznosili su 271.178.985,52 kn.

Jednoglasnom odlukom vijećnici su donijeli zaključak o pokretanju inicijative za izmjenu Mreže hitne medicine. Naime, temeljem važeće Mreže hitne medicine na razini Hrvatske, Zagrebačka županija, koja se prostire na površini od 3.069 km2, ima gotovo 320.000 stanovnika te 1.930 km cesta, ima na raspolaganju svega 30 T1 timova hitne medicinske pomoći (T1 tim ima jednog liječnika, 1 medicinsku sestru i jednog vozača), pri čemu prosječna udaljenost do bolnice iznosi oko 40 km. S druge strane, Varaždinska županija koja ima oko 176.000 stanovnika, na površini od 1.269 km2 s 1.195 km cesta ima 25 T1 timova, kao i bolnicu na svom području. Neravnomjerni kriteriji mogu se iščitati i uspoređivanjem pojedinih gradova. Tako, na primjer Velika Gorica sa 63.000 stanovnika ima svega 5 T1 timova, a isti broj T1 timova imaju i Čazma s 8.095 stanovnika i Prelog s 7.840 stanovnika. Ivanić-Grad, koji ima 27.946 stanovnika, uopće nema T1 tim, već samo ustrojeno dežurstvo, dok Čakovec, koji ima 27.227 stanovnika, ima 10 T1 timova. Spomenutom inicijativom Županijska skupština predlaže da se broj T1 timova za Zagrebačku županiju poveća s 30 na 50 tj. da Jastrebarsko umjesto trenutnih 5 dobije 6 T1 timova, Zaprešić i Samobor umjesto 5 po 7 T1 timova, Velika Gorica umjesto 5, 10 T1 timova. Također, predlaže se da se Ivanić-Gradu i Svetom Ivanu Zelini, koji trenutno imaju samo ustrojena dežurstva, dodijeli po 5 T1 timova. Inače, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i Županijska skupština u više navrata upozoravali su resorno Ministarstvo na neodrživo stanje hitne medicine na području Županije. „Naši stanovnici su zakinuti za adekvatnu hitnu medicinsku pomoć. S obzirom da resorno Ministarstvo do sada nije reagiralo na naše zamolbe, bili smo prisiljeni iz vlastitog proračuna osigurati 3 milijuna kuna kako bi standard hitne medicine doveli na minimum. Nadam se da će ova inicijativa Županijske skupštine uroditi plodom te da će Ministarstvo ispraviti pogrešku nanesenu stanovnicima Zagrebačke županije“ – poručio je župan Kožić.



Skupština je donijela Zaključak o dodjeli javnih priznanja Zagrebačke županije u 2013. godini. Tako će se Povelja Zagrebačke županije dodijeliti Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Dugo Selo, zatim autorici dramskih tekstova i redateljici iz Svetog Ivana Zeline Štefici Fanjek, Marijanu Pavkoviću, poljoprivrednom proizvođaču iz Brezovca Žumberačkog, Ivanu Pofuku, ravnatelju Gradskog društva Crvenog križa Ivanić-Grad te Nadici Bedek, tajnici i osnivačici Udruge „Igrišće“ iz Igrišća. Ivan Kožar iz Ivanić-Grada, inače učenik Tehničke škole Ruđera Boškovića u Zagrebu, dobitnik je Nagrade Zagrebačke županije za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju. Nagradu za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu dobit će Rudolf Benček, predsjednik Zajednice udruga umirovljenika Zagrebačke županije iz Vrbovca, Antonio Božić, dizajner iz Velike Gorice, Pliva Hrvatska d.o.o – Pogon Savski Marof iz Savskog Marofa te Kulturno umjetničko društvo „Kupljenovo“ iz Kupljenovog. Javna priznanja bit će dodijeljena na svečanoj sjednici u povodu Dana Zagrebačke županije koja će se održati u srijedu, 17. srpnja 2013. godine.

Također, vijećnici su prihvatili Izvješće o stanju u prostoru Zagrebačke županije za razdoblje od 2008. do 2012. godine. Spomenuto Izvješće sadrži analizu stanja i trendova prostornog razvoja na području županije, preporuke za unapređenje održivog razvoja te prijedloge prioritetnih aktivnosti za naredno razdoblje. Svrha Izvješća je sveobuhvatni pregled prostornog razvoja i planiranja prostora Zagrebačke županije sa sustavom prostornog uređenja.



Aktualni sat vijećnici su iskoristili kako bi pitali koji se preventivni pregledi mogu obaviti u Domu zdravlja Zagrebačke županije te kada će početi s radom Dom za stare i nemoćne u Ivanić-Gradu. Vijećnike je zanimalo je li u planu rekonstrukcija županijske prometnice 3041 (Haganj-Dubrava-Kloštar-Ivanić-Orle) te hoće li se napraviti biciklistička staza na potezu Podsused-Sveta Nedjelja-Samobor. Postavljana su pitanja oko dogradnje Srednje strukovne škole u Samoboru, te iz kojih razloga su obustavljeni radovi na izgradnji sportske dvorane uz OŠ Luka. Pitanja su postavljana oko visine bespovratnih sredstava koje je županija dodijelila gospodarstvenicima sa svog područja, u kojoj je fazi natječaj za ugradnju obnovljivih izvora energije u kućanstvima itd. Također, na Aktualnom satu županu je podnesena inicijativa potpisana od strane 400 osoba da se u Ivanić-Gradu, u zgradi gdje se na trećem katu nalaze ispostave županijskih i državnih ureda, ugradi lift.