Predstavljena knjiga „Plešivici s ljubavlju“



Dobrovoljno vatrogasno društvo Plešivica i ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom predstavili su knjigu „Plešivici s ljubavlju”, čiji su autori Milan Ivančić i Nino Škrabe.

„Kada smo pripremali knjigu o našem Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Plešivici, koju smo nazvali „60 godina kroz vatru, vodu i vino”, planirali smo u nju staviti i dodatak o povijesti Plešivice, no prikupili smo toliko zanimljive građe da bi taj dodatak bio deblji od osnovne knjige pa smo odlučili tiskati još jednu“ - pojasnio je jedan od autora monografije, predsjednik plešivičkoga DVD-a Milan Ivančić.

Nino Škrabe dodao je kako ove knjige ne bi bilo bez crkvenih spomenica koje su bilježile sve događaje. Naglasio je, također, kako je nužno prezentirati 'sjajnu baštinu o kojoj knjiga govori' - o 'mladim' ljudima, događajima i znamenitostima plešivičkoga kraja.  Kako je rekao Stjepan Volarić, tajnik jaskanskog ogranka Matice hrvatske, ova monografija na sustavan način prikazuje Plešivicu 'od negdar do denes'.



U ime Zagrebačke županije promociji knjige je, uz ostale uglednike, prisustvovao i župan Stjepan Kožić, pozavavši sve koji vole Plešivicu da zajedno sa Zagrebačkom županijom i Gradom Jastrebarsko krenu u pretvaranje ideja koje su iznesene u knjizi u konkretne projekte i programe. „Zajedno moramo razvijati ovaj kraj“ - poručio je župan. Prije same promocije knjige, župan Kožić zasadio je mlado stablo lipe ispred plešivičke područne škole, čiju je obnovu prije dvije godine financirala županija.

Bila je to prigoda da Sanja Sertić, ravnateljica OŠ Ljube Babića u Jastrebarskom, upozna nazočne kako će ova škola - matična i njezina područna odjeljenja, od jeseni biti informatički najopremljenija škola u Hrvatskoj, u što se ulaže milijun kuna. „Za nas će dnevnici postati prošlost, zamjenit će ih tableti, njih će dobiti i učenici u područnim školama, u učionicama će biti 'pametne ploče' i video zid putem kojeg će učenici moći komunicirati s vršnjacima diljem Europe. Osnovna škola Ljube Babića postat će inovativna škola i jedna od sedam škola u Hrvatskoj koje su uključene u CARNetov projekt „Škole 2.0”, kojim se uvodi inovativni način primjene tehnologije u nastavi“ - pojasnila je ravnateljica Sertić.