Posjet delegacije iz Republike Kosovo



Delegacija Republike Kosovo, na čelu s Besnikom Tahirijem, voditeljem Kosovskog instituta za lokalnu samoupravu, posjetila je Zagrebačku županiju i sastala se sa  županom Stjepanom Kožićem. Sastanku je nazočio i Urtak Hamiti, ministar savjetnik u Veleposlanstvu Republike Kosovo u Republici Hrvatskoj te predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji Memetali Zenuni.


Župan Kožić ovom je prigodom prisutne upoznao s radom i načinom funkcioniranja Zagrebačke županije, objasnivši pri tome kako je zadaća županije da brine o ravnopravnom gospodarskom razvoju svih gradova i općina svoga područja, o prostornom i urbanističkom planiranju, o zdravstvenoj zaštiti stanovništva, osnovnom i srednjem obrazovanju te prometnoj i komunalnoj infrastrukturi.

Prilikom sastanka, goste iz Kosova također je zanimao odnos županije s općinama i gradovima sa svog područja te posebno odnos s Gradom Zagrebom. Osim toga, zanimao ih je i način financiranja županije, odnosno županijski proračun i njegovi prihodi.


 

Besnik Tahiri zahvalio je županu Kožiću na gostoprimstvu te naglasio kako je Zagrebačka županija kvalitetan primjer razvoja prema Europskoj uniji.

Memetali Zenuni istaknuo je veoma kvalitetnu suradnju Vijeća albanske nacionalne manjine sa Zagrebačkom županijom, a ujedno je i naglasio kako Republika Hrvatska iznimno poštuje prava manjina.


Pored župana Kožića, sastanku su, u ime Zagrebačke županije, nazočili i Direktor Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije Zlatko Herček, pročelnik Upravnog odjela za financije Ivica Bošnjak te Ivanka Dreta, zamjenica pročelnika Stručne službe župana.

Inače, spomenuti Kosovski institut za lokalnu samoupravu je institucija koja u Republici Kosovo služi kao platforma i način neformalnog obrazovanja voditelja općinskih lokalnih samouprava.