Okrunjena nova Vinska kraljica



Iva Braje iz Jastrebarskog, studentica Agronomskog fakulteta, nova je, jedanaesta po redu,  Vinska kraljica Zagrebačke županije za 2013. godinu. Lentu je kraljici uručio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, a cvijeće i nagradu u iznosu od 5.000 kuna župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.  Novoj kraljici krunu je predala, sada već bivša, Vinska kraljica Jelena Rožić.

Krunidba Vinske kraljice održana je u Hotelu International u Zagrebu, gdje je, ovom prilikom, održana i promocija robne marke mladog vina „Portugizac Plešivica“.

U svom obraćanju, ministar Jakovina istaknuo je kako Hrvatska u svojim autohtonim proizvodima čuva tradiciju i visoku vrijednost. „Proizvodi označeni hrvatskim znakom jamče vrhunsku kvalitetu koju je vrlo teško nadmašiti, a hrvatska vina njihova su perjanica“, istaknuo je ministar Jakovina.

Župan Kožić čestitao je novoj Vinskoj kraljici, rekavši kako je siguran da će i ovogodišnja kraljica svoj zadatak promoviranja Zagrebačke županije kao vrlo eminentne vinarske regije obavljati vrlo uspješno, baš kao i sve njezine prethodnice. Župan je također dodao da će „Zagrebačka županija i dalje iznimnu pažnju posvećivati vinarstvu i vinogradarstvu kako bi iz naše županije i u budućnosti izlazila samo kvalitetna, prepoznatljiva i ono što je najvažnije - konkurentna vina, kako na domaćem, tako i na velikom europskom tržištu koje nas očekuje“.



Novu Vinsku kraljicu Ivu Braje izabrao je deseteročlani stručni žiri na čelu sa zamjenikom župana Damirom Tomljenovićem, a provjera znanja o općoj kulturi, tradiciji i običajima županije, vinogradarstvu, vinarstvu i podrumarstvu, turizmu i eno-gastronomiji, sljubljivanju vina i jela, održana je u vinotočju obitelji Šember u Donjim Pavlovčanima na Plešivičkoj vinskoj cesti 4. listopada 2012. godine. 

Za prvu pratilju ovogodišnje kraljice izabrana je Mihaela Vrbetić iz Jastrebarskog, studentica Agronomije, dok je drugom pratiljom proglašena Valentina Žnidarić iz Marije Gorice, studentica Ekonomskog fakulteta.

Inače, izbor za Vinsku kraljicu Zagrebačke županije provodi se već jedanaestu godinu za redom, a dosada su izabrane Nataša Puhelek, Žana Šterc i Ivana Puhelek iz Svetog Ivana Zeline, Irena Majcenović, Ivana Jambrović i Gabrijela Vrbetić iz Jastrebarskog, Ivana Rendulić iz Zagreba, Sandra Jerković iz Ivanić-Grada, Kristina Vugrin iz Samobora te Jelena Rožić iz Gradeca.