Održana sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije

  

Izvješće Policijske uprave zagrebačke o stanju sigurnosti pokazuje da je na području Zagrebačke županije u protekloj godini zabilježen porast kriminaliteta za 234 djela ili za 6,9 posto u odnosu na isto razdoblje 2010. godine, rečeno je na sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije.

  

U porastu su imovinski delikti, provalne krađe, provale u domove i razbojstva. „Uzroke porasta kriminaliteta možemo tražiti u socioekonomskim čimbenicima, u životnom standardu, obrazovanju, uvjetima života, te činjenici da se Županija sve više širi“ napomenuo je Tomislav Buterin, načelnik Policijske uprave zagrebačke nadodavši kako su za porast kaznenih djela odgovorni i nedostatak ljudstva u policiji, opreme i tehničkih sredstava. „Bez obzira na porast kriminaliteta, Zagrebačka županija je još uvijek sigurna županija, jer se po broju kaznenih djela nalazi na osamnaestom mjestu (od njih 20)“ rekao je Buterin. Župan je pak predložio da Skupština Zagrebačke županije da preporuku Vladi RH i MUP RH da se za Zagrebačku županiju formira posebna policijska uprava, što je Skupština i prihvatila. Naime, Zagrebačka županija jedina je županija u Hrvatskoj koja nema svoju policijsku upravu već ju „dijeli“ s drugom županijom, u ovom slučaju s Gradom Zagrebom.

Skupština je donijela Zaključak o dodjeli javnih priznanja Zagrebačke županije u 2012. godini. Tako će se nagrada za životno djelo posmrtno dodijeliti Miroslavu Mikuljanu, poznatom filmskom i televizijskom redatelju. Povelja Zagrebačke županije dodijelit će se Draganu Vickoviću, novinaru i publicistu iz Vrbovca, Sanji Sertić, ravnateljici Osnovne škole „Ljubo Babić“ iz Jastrebarskog, Vatrogasnoj zajednici Svete Nedelje te Udruzi „Srce“ iz Svetog Ivana Zeline. Ivan Matković, vlasnik trgovačkog društva „Matra“ d.o.o. iz Ključić Brda dobitnik je Nagrade Zagrebačke županije za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju. Nagradu za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu dobit će Đurđa Vukelić Rožić, književnica, urednica i prevoditeljica iz Ivanić-Grada, Stjepan Sever, vlasnik obrta „Metalac Sever“ iz Vrbovca, vlasnica pekarnice „Zemljić“ Renata Kruhan iz Bregane te književnica Ivana Simić Bodrožić iz Dugog Sela. Javna priznanja bit će dodijeljena na Svečanoj sjednici u povodu Dana županije koja će se održati u utorak, 17. srpnja 2012. godine.

U cilju jednake dostupnosti i kvalitete zdravstvene zaštite u djelu hitne medicinske pomoći na području cijele Zagrebačke županije predložit će se Ministarstvu zdravlja izmjena Mreže hitne medicine, po kojoj bi Ivanić-Grad i Sv. Ivan Zelina postale ispostave Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije te bi im se dodijelilo po pet T1 timova hitne medicinske pomoći.

Na sjednici su vijećnicima predstavljena izvješća o poslovanju i financijska izviješća o radu desetak trgovačkih društava u vlasništvu Zagrebačke županije za proteklu godinu.

Za vrijeme aktualnog sata vijećnike je zanimalo u kojoj je fazi natječaj za prijevoz učenika osnovnih škola s područja Zagrebačke županije, hoće li do nove školske godine biti gotova dogradnja OŠ Braće Radić u Kloštar Ivaniću, gradnja športske dvorane uz OŠ Pavao Belas u Brdovcu, te opremanje škole u Rakitju. Vijećnici su pitali i u kojoj je fazi izrada projektne dokumentacije za gradnju željezničke pruge Zagreb-Samobor, kako će se financirati magistralni cjevovod Sesvetski Kraljevec-Ivanić-Grad, kada će s radom započeti zdravstvena stanica Sjever- Zaprešić, kako napreduje adaptacija Doma za starije i nemoćne u Ivanić-Gradu, u kojoj je fazi izrada prostornog plana Črnkovec-Zračna luka Zagreb te što se radi po pitanju sanacije divljih odlagališta u blizini vodocrpilišta Kosnica. Također, vijećnike je interesiralo  i da li se odustalo od gradnje poslovne zgrade u kojoj bi bila smještena Zagrebačka županija i sve njene ustanove i trgovačka društva te razmišlja li se o kupnji zgrade, jesu li gotovi istražni radovi na potencijalnoj lokaciji za gradnju Županijskog centra za gospodarenje otpadom na području općine Brckovljani, te više detalja o pilot projektu odvojenog sakupljanja otpada koji se od 1. srpnja provodi u Sv. Ivanu Zelini.